Volledig scherm
© AP

Wereldwijd betaalbaar internet in zicht: SpaceX lanceert 60 satellieten

SpaceX heeft met succes de eerste zestig van haar Starlink-satellieten in een baan om de aarde gebracht. De lancering van de volgeladen Falcon 9-raket van het ruimtevaartbedrijf vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf een lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida.

De satellieten zijn de eerste van uiteindelijk 12.000 stuks, die ervoor moeten zorgen dat iedereen betaalbaar en snel internet krijgt. SpaceX heeft inmiddels bekendgemaakt dat de zestig satellieten succesvol in een baan om de aarde zijn gebracht, zo meldt Tweakers. Volgens Elon Musk, de directeur van SpaceX, zijn alle zestig Starlink-satellieten online en worden de zonnepanelen spoedig in stelling gebracht.

De satellieten waren heel dicht op elkaar geplaatst en gestapeld in de neuskegel van de al twee keer eerder gelanceerde Falcon 9-raket. De stuwraket van de Falcon 9 landde na lancering succesvol op een drijvend platform in zee. Het is de veertigste keer dat een dergelijke voortstuwende raket - die ook voor andere raketten van SpaceX wordt gebruikt - is opgevangen. De stuwraket wordt in de toekomst opnieuw gebruikt.

Testsatellieten

De zestig satellieten die nu in een baan om de aarde zijn gebracht zijn weliswaar operationeel, maar wijken iets af van de reguliere exemplaren die straks het netwerk moeten vormen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet op directe wijze met elkaar communiceren; om te voorkomen dat ze op elkaar botsen moeten er nog signalen naar een grondstation op aarde worden gestuurd. De zestig stuks zijn eigenlijk nog een soort testsatellieten die worden ingezet om bijvoorbeeld te kijken hoe dergelijke satellieten zo veilig mogelijk in een baan om de aarde kunnen worden gebracht.

Overigens is SpaceX niet het enige bedrijf met grote plannen voor wereldwijd toegankelijk internet. Ook Amazon en OneWeb willen zo’n netwerk aanleggen.