Wikileaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS
VIDEOWikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) kan niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter besloten. In de VS wacht de omstreden journalist mogelijk 175 jaar celstraf wegens de publicatie van geheime Amerikaanse militaire documenten op zijn site in 2010. De Amerikanen gaan tegen de uitspraak in beroep.
Delen per e-mail
Districtsrechter Vanessa Baraitser deed uitspraak bij het Central Criminal Court in Londen. De Verenigde Staten hebben Assange aangeklaagd voor zeventien spionagegevallen plus een keer wegens computermisbruik. Volgens rechter Baraitser is 0het aannemelijk dat Assange zelfmoord zou plegen als hij wordt uitgeleverd. Het wachten is nu op hoger beroep vanuit Washington. Tegen een volgende uitspraak kan Assange zich opnieuw verzetten. Uiteindelijk zal de Britse minister van Binnenlandse Zaken dan bepalen wat er met de journalist gebeurt.
Assanges Wikileaks schokte de wereld in 2010 met een geheime video van het Amerikaanse leger uit 2007 waarop te zien is hoe twee Amerikaanse Apache-helikopters in een wijk van Bagdad een groep mannen onder vuur nemen. Daarbij stonden ook een journalist en een fotograaf van persbureau Reuters, die beiden omkwamen, evenals vijf anderen.
De uitleg van het leger was dat er een vuurgevecht was en dat een Amerikaanse patrouille in de buurt gevaar liep, maar de videobeelden laten eerder een slachtpartij zien. Alleen vanuit de helikopters werd geschoten. Behalve die spraakmakende video zette Assange ook vele duizenden geheime documenten online van Amerikaanse operaties in Irak en Afghanistan. Daarbij werd veel vuile was buiten gehangen.
Spionage
Assange probeert al jaren uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie, die hem wil vervolgen voor spionage vanwege de publicatie van de vertrouwelijke documenten. De problemen van de Australiër begonnen in 2010, toen hij in Londen werd gearresteerd op verzoek van Zweden, dat hem wilde ondervragen over beschuldigingen van verkrachting en aanranding van twee vrouwen.
Om te voorkomen dat hij naar Zweden zou worden gestuurd, zocht Assange zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade. Daarmee bleef hij buiten het bereik van de Britse en Zweedse autoriteiten, maar was hij in feite ook een gevangene in een kamer in een gebouw in de Londense wijk Knightsbridge.
De relatie tussen Assange en zijn gastheren verzuurde en in april 2019 werd hij uit de ambassade gezet. De Britse politie arresteerde hem onmiddellijk wegens het ontduiken van zijn borgtocht in 2012. Zweden liet het onderzoek naar seksuele misdrijven in november 2019 vallen, maar hij bleef vastzitten vanwege het Amerikaanse uitleveringsverzoek.
Meningsuiting
Advocaten van Assange beweren dat hij slechts optrad als journalist en daarom recht heeft op bescherming in het kader van de vrijheid van meningsuiting vanwege het First Amendment dat is verankerd in de Amerikaanse grondwet.
Assange onthulde Amerikaans militair wangedrag in Irak en Afghanistan en moet daarvoor worden geprezen, zo vinden ze. Volgens het juridische team van Assange willen de Verenigde Staten vooral een voorbeeld stellen en voorkomen dat dergelijke informatie nog eens naar buiten komt onder de dekmantel van aantasting van de nationale veiligheid.
De verdediging voerde ook al aan dat uitlevering een bedreiging vormt voor Assange omdat hij risico’s loopt op een ‘onevenredige straf ’die zijn gezondheid kan schaden. Assange lijdt naar verluidt aan een ernstige depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen.
Mexico
Advocaten van de Amerikaanse regering ontkennen dat Assange alleen wordt vervolgd voor het publiceren van de gelekte documenten en zeggen dat de zaak ‘grotendeels gebaseerd is op zijn onwettige betrokkenheid’ bij de diefstal van de diplomatieke mails en militaire dossiers door de veroordeelde inlichtingenanalist Chelsea Manning van het Amerikaanse leger.
Mexico biedt Assange wel politiek asiel aan. ,,Assange is een journalist en verdient een kans”, aldus de Mexicaanse president, die voorstander is van gratieverlening aan Assange. ,,We zullen hem bescherming geven.” President Andres Manuel Lopez Obrador staat achter het oordeel van de Londense rechter om de WikiLeaks-oprichter niet uit te leveren aan de Verenigde Staten, vanwege het risico dat Assange zich van het leven zou kunnen beroven.
Omstreden
Julian Assange is omstreden en in veler ogen lang niet meer de onomstreden waarheidsvinder die hij wil zijn. Tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 publiceerde zijn Wikileaks door Rusland gehackte e-mails van en over presidentskandidaat Hillary Clinton. De verdachtmakingen - er werden geen strafbare feiten gevonden - zouden Donald Trump in de kaart hebben gespeeld in zijn race naar het Witte Huis.
In de entourage van de president is ook meerdere keren aangedrongen op gratie voor Assange, recent nog door de voormalige gouverneur van Alaska, Sarah Palin. De advocaten van Assange beweerden drie jaar geleden dat het toenmalige Republikeinse congreslid Dana Rohrabacher tijdens een bezoek aan Londen had laten weten dat hij op instructie van president Trump gratie of een andere uitweg bood, als Assange dan wel wilde verklaren dat Rusland niets had gehad met het hacken van het partijbureau van de Democraten. Een paar uur later veranderde Rohrabacher dat verhaal en zei dat hij op eigen initiatief een voorstel had gedaan wat niet was goedgekeurd door Witte Huis.
Niettemin wordt er al een tijdje rekening mee gehouden dat Donald Trump in de laatste dagen van zijn presidentschap nog een aantal keer een opmerkelijke gratie wil verlenen aan mensen die dat volgens de president verdienen. De naam Assange wordt daarbij regelmatig genoemd in de Amerikaanse media.
Bekijk hieronder onze video over Julian Assange:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jay-Z strijkt bijna 300 miljoen op met verkoop streamingdienst
De Amerikaanse rapper en ondernemer Jay-Z heeft een flinke financiële klapper gemaakt met de verkoop van het grootste deel van Tidal, zijn streamingdienst voor muziek. Hij verkoopt het bedrijf aan Square, eigendom van Twitter-topman Jack Dorsey. Legde Jay-Z in 2015 nog 56 miljoen dollar voor Tidal neer (ruim 46 miljoen euro), nu krijgt hij er 297 miljoen dollar in cash en aandelen in Square voor terug (ruim 246 miljoen euro). -
Sony wil deze zomer geheugenuitbreiding mogelijk maken voor PS5
Sony wil de Playstation 5 (PS5) deze zomer klaarmaken voor een interne geheugenuitbreiding. Dat meldt zakennieuwssite Bloomberg. Op dit moment is het lastig voor gebruikers om het geheugen van de PS5 uit te breiden, terwijl de nieuwste spellen veel geheugen opslokken. -
Review
Super Mario 3D World + Bowser's Fury: uitstekende heruitgave én goede nieuwe game
Een eerder uitgebrachte game uitbrengen voor een nieuwe console is anno 2021 de normaalste zaak van de wereld, maar vrijwel nergens is het al zo lang gesneden koek als bij Nintendo. Niet verwonderlijk: games binnen de eigen franchises van Nintendo zijn en blijven mateloos populair. -
Review
De Amazon Echo nader bekeken: een halfbakken introductie in Nederland
Amazon maakte zijn Alexa-stemassistent eind vorig jaar beschikbaar voor de Nederlandse markt, samen met de introductie van 4e generatie Amazon Echo en Echo Dot slimme speakers. Daarmee krijgt Google eindelijk concurrentie, al valt te betwijfelen of Amazon een serieus gevaar vormt. -
PREMIUMtechnische dienst
Het is meestal geen leuk onderwerp, maar Bob zorgt met de dood voor nieuw leven
De dood is meestal geen leuk onderwerp. Er zitten weinig positieve kanten aan. En naast het verdriet zorgen we met het begraven van onze dierbaren ook nog voor vervuiling. Met de Loop Living Cocoon, een doodskist van organisch materiaal, doe je de aarde juist een plezier.
-
Gerucht: volgende iPhone krijgt always-on-functie en aantal andere nieuwe features
De volgende generatie iPhones, vermoedelijk de iPhone 12s of iPhone 13, krijgt een zogenoemde always-on-functie. Ook kunnen gebruikers video’s maken en daarna zelf de achtergrond aanpassen met nieuwe software. -
Oplaadproblemen met Apple Watch? Fabrikant biedt gratis reparatie
Apple biedt gratis reparaties voor de Apple Watch Series 5 en Apple Watch SE met oplaadproblemen. -
Technologie Kieswijzer: wat denken politieke partijen over privacy, nepnieuws en machtige techbedrijven?
Over een kleine maand vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat betekent niet alleen dat er overal campagne-uitingen opduiken, maar ook flink wat kieswijzers. Een kieswijzer geeft doorgaans een goede weergave van jouw mening op het politieke spectrum, maar een onderwerp dat steeds belangrijker wordt wil nog wel eens ontbreken.