YouTube gaat strijd aan tegen antivaccinatievideo’s; geen verdienmodel meer voor makers
YouTube vertoont geen advertenties meer bij antivaccinatievideo’s. Dat betekent dat de makers er geen geld meer mee verdienen. Het Amerikaanse bedrijf heeft deze keus gemaakt nadat er klachten over de video’s waren binnengekomen.
Volgens YouTube vallen de video’s nu in de categorie ‘gevaarlijke en schadelijke inhoud’. Voor die video’s worden vanaf heden geen advertenties meer afgespeeld, zegt het bedrijf.
YouTube paste het advertentiebeleid aan na kritiek van Buzzfeed News, dat een fout in het algoritme van de videodienst vond. Met dat algoritme bepaalt YouTube in welke categorie video’s vallen, met daaraan gekoppeld de vraag of er geadverteerd kan worden. Zoekopdrachten met ‘vaccinatie’ leverden geen video’s van antivaxers op, maar bij de aangeraden video’s stonden die wel. Hierdoor werd het bereik van de antivaxers groter, wat volgens Buzzfeed News en adverteerders schadelijk is.
Adverteerders trokken zich - net als vorige week toen een pedofielennetwerk werd ontdekt - massaal terug en eisten verandering van YouTube. Aan die eis is nu gehoor gegeven.
Anti-vaccinatie
Het teruglopende aantal vaccinaties onder kinderen begint een steeds groter wordend probleem te worden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Van de 2-jarigen was vorig jaar nog maar 90,2 procent ingeënt tegen alle ziekten, waaronder mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Dat is ruim 1700 peuters minder dan een jaar eerder. Dit blijkt cijfers van het RIVM dat het Rijksvaccinatieprogramma uitvoert.
Nederland zakte vier jaar geleden voor het eerst onder de grens (95 procent gevaccineerde kinderen) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO nodig is om voor mazelen groepsimmuniteit te garanderen. Dat betekent dat wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze minder vaak voorkomt. Ook kinderen die niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Voor groepsimmuniteit is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen.
Niet alleen voor mazelen, maar ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming. Onderzoek van deze krant toonde aan dat op sommige plekken bijna een kwart van de 14-jarigen niet op kwam dagen bij de extra inenting tegen meningokokken. Hoeveel kinderen die prik moeten halen om ervoor te zorgen dat ook de rest van Nederland beschermd is tegen die steeds dodelijkere bacterie, is nog niet duidelijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Musk zet oud plan van Twitter door: inactieve accounts worden verwijderd
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Amerikaanse staat Montana neemt wet aan die downloaden TikTok verbiedt
Het parlement van de Amerikaanse staat Montana, in het noordwesten van de Verenigde Staten, heeft vrijdag een wet aangenomen die TikTok vanaf 2024 verbiedt. De wet maant Apple en Google om via hun appstores het downloaden van de Chinese socialemedia-app niet langer toe te laten omdat de TikTok het China mogelijk zou maken de gebruikers te manipuleren en bespioneren. -
Elon Musk: Tesla gaat experimenteren met advertenties
De fabrikant van elektrische auto’s Tesla doet het traditioneel zonder reclame, maar ceo Elon Musk zegt met deze benadering te willen breken. ,,We gaan een beetje adverteren en kijken hoe het gaat”, zei Musk dinsdag op de aandeelhoudersvergadering van Tesla in de Texaanse stad Austin. -
Cristiano Ronaldo, de paus en ja, ook het AD raken blauw vinkje op Twitter kwijt
Beroemdheden en organisaties die niet zijn aangemeld voor de nieuwe abonnementsdienst van Twitter, zijn donderdag hun blauwe vinkje kwijtgeraakt. Het gaat onder andere om de officiële accounts van de paus, auteur J.K. Rowling, voetballer Cristiano Ronaldo en ja, ook het Algemeen Dagblad.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUM1
Hoe veilig is TikTok voor onze kinderen? ‘Ontworpen om ze dom te houden’
Als politici om veiligheidsredenen van TikTok af gaan, kunnen mijn kind en ik er dan nog wel op blijven? ,,De app is in China zelf verboden”, zegt een expert. ,,Dat zet toch aan het denken.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.