YouTube gaat strijd aan tegen antivaccinatievideo’s; geen verdienmodel meer voor makers
YouTube vertoont geen advertenties meer bij antivaccinatievideo’s. Dat betekent dat de makers er geen geld meer mee verdienen. Het Amerikaanse bedrijf heeft deze keus gemaakt nadat er klachten over de video’s waren binnengekomen.
Volgens YouTube vallen de video’s nu in de categorie ‘gevaarlijke en schadelijke inhoud’. Voor die video’s worden vanaf heden geen advertenties meer afgespeeld, zegt het bedrijf.
YouTube paste het advertentiebeleid aan na kritiek van Buzzfeed News, dat een fout in het algoritme van de videodienst vond. Met dat algoritme bepaalt YouTube in welke categorie video’s vallen, met daaraan gekoppeld de vraag of er geadverteerd kan worden. Zoekopdrachten met ‘vaccinatie’ leverden geen video’s van antivaxers op, maar bij de aangeraden video’s stonden die wel. Hierdoor werd het bereik van de antivaxers groter, wat volgens Buzzfeed News en adverteerders schadelijk is.
Adverteerders trokken zich - net als vorige week toen een pedofielennetwerk werd ontdekt - massaal terug en eisten verandering van YouTube. Aan die eis is nu gehoor gegeven.
Anti-vaccinatie
Het teruglopende aantal vaccinaties onder kinderen begint een steeds groter wordend probleem te worden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Van de 2-jarigen was vorig jaar nog maar 90,2 procent ingeënt tegen alle ziekten, waaronder mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Dat is ruim 1700 peuters minder dan een jaar eerder. Dit blijkt cijfers van het RIVM dat het Rijksvaccinatieprogramma uitvoert.
Nederland zakte vier jaar geleden voor het eerst onder de grens (95 procent gevaccineerde kinderen) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO nodig is om voor mazelen groepsimmuniteit te garanderen. Dat betekent dat wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze minder vaak voorkomt. Ook kinderen die niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Voor groepsimmuniteit is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen.
Niet alleen voor mazelen, maar ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming. Onderzoek van deze krant toonde aan dat op sommige plekken bijna een kwart van de 14-jarigen niet op kwam dagen bij de extra inenting tegen meningokokken. Hoeveel kinderen die prik moeten halen om ervoor te zorgen dat ook de rest van Nederland beschermd is tegen die steeds dodelijkere bacterie, is nog niet duidelijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
Een goede surroundsound-geluidsinstallatie kan jou middenin je favoriete game of film plaatsen, maar hoe weet je welk systeem bij jou past? Met termen als 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial kun je soms door de bomen amper het bos meer zien. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil en welke past bij jou? -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Leiding Twitter tegen personeel: overname door Musk gaat gewoon door
De overname van Twitter door miljardair Elon Musk gaat gewoon door. Dat hebben directeuren van Twitter aan medewerkers van het socialmediaplatform verteld tijdens een onlinebijeenkomst. Ook wordt er niet opnieuw onderhandeld over de overnameprijs, schrijft persbureau Bloomberg. -
Elon Musk wil Twitterverbod van Donald Trump terugdraaien
Wanneer ondernemer Elon Musk Twitter koopt, wil hij het Twitterverbod van oud-president Donald Trump terugdraaien. Trump is geblokkeerd van het netwerk na zijn tweets over de bestorming van het Capitool. -
Tv-ontvanger, soundbar, spelcomputer: zo bespaar je op je dagelijkse stroomverbruik
Het leven wordt de afgelopen tijd steeds duurder en veel mensen proberen geld te besparen. Je huis staat waarschijnlijk vol met elektrische apparaten: helpt het om die wat vaker uit te zetten?