De film The Hitman's Bodyguard zou door 377 personen illegaal zijn binnengehaald via torrents.
Volledig scherm
De film The Hitman's Bodyguard zou door 377 personen illegaal zijn binnengehaald via torrents. © ANP Kippa

Ziggo hoeft adresgegevens downloaders niet te delen met distributeur Dutch Film Works

Internetprovider Ziggo hoeft geen informatie te delen over gebruikers die mogelijk illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload.

Distributeur Dutch Film Works had die gegevens geëist omdat het de downloaders aansprakelijk wil stellen, maar die eis is dinsdag afgewezen door het gerechtshof in Arnhem. Dutch Film Works had eerder ook al verloren bij de rechtbank.

Volgens de rechters heeft Dutch Film Works niet duidelijk gemaakt wat het bedrijf precies met de gegevens wil gaan doen. De privacy van Ziggoklanten is daarom belangrijker. Bovendien is het überhaupt niet duidelijk of de Ziggoklanten wel degenen zijn die de film hebben gedownload.

,,Door niet transparant te zijn over de criteria die zij aanlegt bij de inzet van de door haar voorgenomen acties, worden de belangen van de betrokken Ziggo-klant aangetast’’, stelt het hof. Ook heeft Dutch Filmworks nog altijd niet duidelijk kunnen maken welke bedragen het gaat vorderen.

Schikkingsvoorstel

Dutch Film Works wil de adresgegevens hebben van 377 mensen. Zij zouden tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 de film The Hitman’s Bodyguard illegaal hebben gedownload vanaf IP-adressen van Ziggo. Dat gebeurde via het platform BitTorrent.

Eind 2017 kondigde DFW aan dat het Nederlandse downloaders van de bewuste film een schikkingsvoorstel van 150 euro wilde sturen. De distributeur had de ip-adressen, in samenwerking met het Duitse bedrijf Tecxipio en met toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens, achterhaald door torrents in de gaten te houden.

Om de downloaders een schikking te kunnen sturen, moeten providers de naw-gegevens overhandigen die bij de ip-adressen horen. Nederlandse internetproviders werken daar niet aan mee en dus probeert distributeur DFW dat via de rechter af te dwingen.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.