Zo bouw je zelf een slimme assistent
Wil je een slimme assistent in huis, zonder dat Google en Apple meteen kunnen meeluisteren? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je er zelf een maakt.
Een slimme assistent laat je met je stem een computer bedienen. Vraag om een specifiek stuk muziek, bedien de lichten van je huis met je stem of stel een vraag waar je meteen antwoord op krijgt – de digitale assistent is een computer die tegen je praat.
Waarschijnlijk heb je er al eentje in huis, want je krijgt hem vaak meegeleverd met je computer of telefoon. Denk aan Siri van Apple, Cortana van Microsoft, Alexa van Amazon of de Google Assistent. En wie er nog makkelijker gebruik van wil maken, kan een ‘smart speaker’ kopen zoals de Amazon Echo of Google Nest. Of je kunt er zelf één bouwen, zoals wij je in dit artikel uitleggen.
Hoe werkt een assistent?
Bijna elke assistent bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een microfoon, een luidspreker en een computer met internetverbinding. De microfoon staat altijd aan, maar doet niets tenzij het een speciaal commando hoort. Denk bijvoorbeeld aan ‘Oké Google’ of ‘Hé Siri’.
Hierna luistert de computer naar wat je zegt en stuurt dit over internet door naar een speciale server. Daarop wordt jouw opdracht op de juiste manier geïnterpreteerd. Tenslotte wordt er een antwoord naar jouw apparaat teruggestuurd en zie je het resultaat.
Waarom zelf bouwen?
Een assistent van Google of Amazon heeft altijd een internetverbinding en de microfoon staat altijd aan. Hoewel deze bedrijven beloven geen misbruik te maken van deze toegang, is wantrouwen begrijpelijk. Het idee dat iemand alleen al de mogelijkheid heeft om altijd mee te luisteren, is voor veel mensen niet fijn.
Daarom kan een zelfgebouwde assistent prettiger zijn – dan weet je tenminste precies wat er gebeurt en of je dat oké vindt. En als je bereid bent veel geld en hardware te investeren, kun je in theorie zelfs een systeem bouwen dat volledig offline draait.
Is het makkelijk?
Je moet een beetje handig met computers zijn om een eigen assistent te bouwen, maar je hoeft geen programmeur te zijn. Het belangrijkste is dat je geduld hebt en de handleidingen volgt. Het gebruiken van een kant-en-klare assistent geeft absoluut meer gemak, maar een eigen creatie geeft je uiteindelijk meer vrijheid. En het is natuurlijk ook gewoon leuk.
Als jij je televisie, belichting en koffieapparaat met je stem wilt bedienen, moeten deze apparaten wel allemaal op hetzelfde netwerk aangesloten zijn en met elkaar kunnen communiceren. Het bouwen van een eigen assistent moet je daarom als een eerste stap zien voor een mogelijk groter project.
Wat heb je nodig?
Iedere assistent heeft luidsprekers, een microfoon en een computer nodig. Voor de speakers kunnen we alles gebruiken dat kan worden aangesloten met een gewone audiokabel zoals bij oordopjes. Voor de microfoon gaat de voorkeur naar eentje met een usb-poort.
Als computer gebruiken we een Raspberry Pi. Dat is een goedkope microcomputer voor doe-het-zelvers. We willen ten minste model 3B of nieuwer. Daarnaast willen we een microSD-geheugenkaartje met ten minste 8 gb opslagcapaciteit en een stroomvoorziening. De officiële Raspberry-adapter kost vaak net iets meer dan een tientje.
Verder heb je een toetsenbord en monitor nodig én een werkende computer, voor de installatie van de software.
Aan de slag
Download het besturingssysteem Picroft, pak het uit en gebruik het programma Balena Etcher om het naar de SD-kaart te schrijven. Stop nu de SD-kaart in de Pi en sluit de luidspreker, microfoon, toetsenbord en monitor aan. Als laatste plug je de adapter in de Pi. Het apparaat start nu vanzelf op.
Het instellen van Pycroft lijkt lastig, maar als je deze gids stap voor stap volgt valt het wel mee. Het belangrijkste om te onthouden is dat de microfoon problemen kan geven. Het kan zijn dat je, wanneer je een andere microfoon aansluit, beter resultaat krijgt. Vergeet niet om aan het einde van het instellen je apparaat te registreren op www.Mycroft.ai. Als je klaar bent, kun je het toetsenbord en de monitor verwijderen en je Pi opnieuw opstarten.
Nieuwe trucjes leren
Wanneer je Mycroft voor het eerst gebruikt, valt je misschien op dat er bepaalde dingen zijn die jouw assistent niet weet of niet kan. Gelukkig kun je Mycroft makkelijk nieuwe trucjes leren.
Ga naar deze pagina en kijk welke ‘skills’ je jouw assistent wilt leren. Als je er één gevonden hebt die je leuk lijkt, zeg je gewoon: ‘Hey Mycroft, install...’ en de naam van de te leren vaardigheid. Dit is ook de plek waar je software vindt voor je andere smart devices, zodat je ze met Mycroft kunt verbinden.
Eigen vorm
Als je alle bovenstaande stappen gevolgd hebt is je assistent klaar voor gebruik. Maar voor de ware doe-het-zelver begint nu het echte werk. Je assistent is op dit moment nog gewoon een naakte Raspberry Pi met speaker en microfoon. Het is aan jou om een mooie behuizing te maken. Misschien bouw je een robot, of misschien verwerk je het geheel stijlvol achter een schilderij.
In de documentatie van Mycroft vind je instructies om van alles en nog wat te verbinden met de GPIO-pinnen van de Pi, zodat je het apparaatje nog meer functionaliteit kunt geven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wifi-versterker
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Amerikaanse staat Montana neemt wet aan die downloaden TikTok verbiedt
Het parlement van de Amerikaanse staat Montana, in het noordwesten van de Verenigde Staten, heeft vrijdag een wet aangenomen die TikTok vanaf 2024 verbiedt. De wet maant Apple en Google om via hun appstores het downloaden van de Chinese socialemedia-app niet langer toe te laten omdat de TikTok het China mogelijk zou maken de gebruikers te manipuleren en bespioneren. -
Techbedrijf Huawei overleeft door zich op andere markten te storten
Sinds het Chinese techbedrijf Huawei op Amerika’s zwarte lijst is gezet, kan het niet meer de nieuwste chips krijgen. De exportrestricties van hightech naar China hebben vooral de telefonietak van Huawei flink geraakt. Het private bedrijf investeert daardoor zwaar in de ontwikkeling van andere producten. ,,Zonder die Amerikaanse sancties waren we misschien niet zo innovatief geweest.’’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
Zo voorkom je dat hackers meekijken op de camera die je in huis hebt hangen
Eerder deze maand ontstond er een lek in de smarthomedienst van Eufy waardoor gebruikers mee konden kijken met de beveiligingscamera’s van anderen. Dat je met zo’n camera juist ogen in huis haalt die je niet hebt uitgenodigd, is natuurlijk niet waarvoor je het apparaat hebt opgehangen. Hoe voorkom je dat? -
Video
Recensie: dit Ikea-schilderij is stiekem een luidspreker
Ikea’s nieuwe Symfonisk lijkt op een schilderij voor aan de muur, maar is stiekem ook een slimme luidspreker. Ziet er fraai uit, maar hoe klinkt hij? We zochten het uit met de redactie van Tweakers.