Zo gaat Google helpen om huidkanker te identificeren
Google pakt het ambitieus aan: de techreus belooft dat een nieuwe app je kan helpen om verdachte bultjes te identificeren om zo te ontdekken of huidkanker op de loer ligt. En daarvoor zou je alleen maar een smartphone nodig hebben.
De app Derm Assist zou inmiddels op Europees niveau al zijn goedgekeurd om medisch in te zetten. Door gebruik te maken van dezelfde technologie die nu al wordt ingezet om bijvoorbeeld borstkanker goed te herkennen, zouden ook gekke jeukende bulten op je arm of nek worden onderzocht.
De techreus waarschuwt op zijn blog wel: ,,Dit is niet bedoeld ter vervanging van een medisch advies, want vaak heb je een arts nodig om de situatie te beoordelen.” Derm Assist zou bedoeld zijn ter aanvulling van bestaande middelen. Door een verdachte plek met de app te onderzoeken, zou je sneller weten wat er wellicht aan de hand is.
Hoe werkt het?
Derm Assist is een app die de camera van een smartphone gebruikt. Je maakt een foto van het bultje in kwestie, waarbij de software waarschuwt of je wel genoeg huid in beeld brengt en of alles goed scherp is.
Na het nemen van de foto vul je een korte vragenlijst in. Jeukt het? Begint het soms met bloeden? En hoe lang zit het er eigenlijk al? Op basis van die foto en je antwoorden kan Google proberen een diagnose te stellen.
Dat doet de app trouwens alleen als hij zeker is van zijn conclusie. Bestaat er twijfel bij een diagnose, dan zal Derm Assist waarschuwen dat het gegeven antwoord nog onzeker is.
Waarom kan Google dit ineens?
Google gebruikt bij Derm Assist kunstmatige intelligentie. Een computer heeft een gigantische hoeveelheid foto’s en informatie over huidproblemen bekeken, waardoor hij heeft geleerd om ieder specifiek probleem zo goed mogelijk te herkennen.
In feite wordt jouw informatie vervolgens voorgelegd aan dezelfde kunstmatige intelligentie, die op basis van eerdere onderzoeken een nieuwe conclusie trekt.
Steeds meer software van Google werkt op deze manier. Zo leert de stemassistent van het bedrijf bijvoorbeeld om woorden beter te herkennen door uitspraken van anderen te analyseren.
Zit dat qua privacy wel goed, als Google ineens foto's van mijn moedervlekken heeft?
Dat klinkt inderdaad wel spannend. In theorie weet de techreus ineens iets heel intiems van je: of je misschien last hebt van een medisch probleem. Het bedrijf belooft echter dat je gegevens niet zomaar worden verzameld en verwerkt. Je zult dus na het identificeren van eczeem ook niet ineens reclame zien voor een zalfje.
Je kunt er wel voor kiezen om je gegevens te doneren aan het bedrijf, maar dan worden ze alleen gebruikt om de kunstmatige intelligentie te verbeteren. In feite is jouw foto dan één extra om het herkenningsalgoritme nog iets slimmer mee te maken.
De app zal later dit jaar voor de eerste testers beschikbaar komen.
Hoe denk jij over deze technologische ontwikkeling?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wereldwijd 288 aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel op dark web
-
Je kind geschorst van TikTok? ‘Als je wordt verwijderd, is dat een ramp natuurlijk’
Het gebeurt vaker: zonder pardon wordt het account van een jong kind verwijderd van het populaire TikTok, zonder dat daar duidelijke tekst en uitleg bij wordt gegeven. Wat zit er achter dit klopjacht van kinder-accounts bij het Chinese sociale videonetwerk? -
Zo leg je het gamen van je kinderen aan banden
Gamen is leuk en de laatste jaren voor veel kids (en volwassenen) uitgegroeid tot een van hun favoriete hobby’s. Dat betekent echter niet dat je kroost uren achtereen achter de spelcomputer - of op de tablet of smartphone mag spelen. Met onderstaande tips organiseer je de speeltijd van je kinderen en zorg je dat het een beetje leuk blijft. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Google verwijdert ‘slavernijsimulator’ uit appstore na verbolgen reacties in Brazilië
Google heeft een zeer controversieel spel, genaamd Slavernij Simulator, uit de Braziliaanse appstore verwijderd nadat het in het Zuid-Amerikaanse land tot grote verontwaardiging had geleid.
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
Elon Musk: Tesla gaat experimenteren met advertenties
De fabrikant van elektrische auto’s Tesla doet het traditioneel zonder reclame, maar ceo Elon Musk zegt met deze benadering te willen breken. ,,We gaan een beetje adverteren en kijken hoe het gaat”, zei Musk dinsdag op de aandeelhoudersvergadering van Tesla in de Texaanse stad Austin. -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer