Een onderzoeker van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN bevestigt een smartphone op een anatomische torso voor het meten van blootstelling aan straling.
Volledig scherm
Een onderzoeker van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN bevestigt een smartphone op een anatomische torso voor het meten van blootstelling aan straling. © SCK CEN

Zo kan jouw smartphone in een noodsituatie radioactieve straling meten

Onze smartphones kunnen bij een nucleaire ramp ingezet worden als dosimeter. Dat blijkt uit een grootschalig experiment van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Door de weerstanden erin uit te lezen, kunnen onderzoekers achteraf de individuele opgelopen stralingsdosis nauwkeurig vaststellen.

 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.