Zo kan jouw smartphone in een noodsituatie radioactieve straling meten
Onze smartphones kunnen bij een nucleaire ramp ingezet worden als dosimeter. Dat blijkt uit een grootschalig experiment van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Door de weerstanden erin uit te lezen, kunnen onderzoekers achteraf de individuele opgelopen stralingsdosis nauwkeurig vaststellen.
Wetenschappers van het SCK CEN hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee ze individuele blootstelling aan radioactieve straling kunnen bepalen door de weerstanden van onze smartphones (componenten die elektrische weerstand hebben) uit te lezen. Dat kan bijvoorbeeld van groot belang zijn wanneer een persoon blootgesteld wordt aan hoge dosissen bij een nucleaire ramp. Zo kan er indien nodig meteen medische hulp geboden worden.
In het elektronische circuit van een smartphone zitten typisch tien tot twintig weerstanden. Die bevatten aluminiumoxide, een materiaal dat ook voorkomt in professionele dosimeters die ioniserende straling meten. ,,Wanneer ons lichaam aan dit soort straling wordt blootgesteld, absorberen de weerstanden in onze smartphone die we op zak hebben een deel van de stralingsenergie”, legt Olivier Van Hoey, dosimetrie-expert bij SCK CEN, uit. ,,Dat zorgt voor veranderingen in het materiaal, waardoor er achteraf zichtbaar licht vrijkomt als we de weerstanden belichten. Het zichtbaar licht dat vrijkomt is een maat voor de stralingsdosis waaraan de persoon blootgesteld is. Hoe meer licht, hoe meer straling.”
Heel nauwkeurig
Tot die conclusie kwamen de wetenschappers van het SCK CEN na een grootschalig experiment waarbij ze ook de nauwkeurigheid van de veelbelovende techniek op de proef stelden door een radiologisch incident na te bootsen.
,,Het grootste gedeelte hebben we op voorhand bestraald, het andere gedeelte niet. Daarnaast varieerden we ook de soort straling, de totale dosis, en de tijd tussen bestraling en uitlezing”, aldus Van Hoey. Uit de testen bleek dat de techniek uiterst nauwkeurig is. ,,Medische verzorging is nodig bij dosissen van 1.000 milligray (dus 1 gray, de eenheid van de hoeveelheid geabsorbeerde ioniserende straling) en hoger. Met onze techniek kunnen we dosissen meten die tot 10 keer lager liggen.”
Beperkte meting
De onderzoekers gingen ook op zoek naar eventuele beperkingen in het gebruik van smartphones als dosimeters. Olivier Van Hoey verduidelijkt: ,,De smartphones geven ons maar één meetpunt voor het volledige lichaam. Daardoor hebben we niet onmiddellijk informatie over de dosis in de afzonderlijke organen, die elk een andere dosis oplopen.”
,,Hoe beide zich tot elkaar verhouden, hangt af van hoe je je smartphone draagt en hoe je staat of beweegt. Zit je smartphone in je linker- of rechterbroekzak? Sta je met je rug naar de stralingsbron gekeerd? Vanuit welke hoek komt de straling? Loodrecht of schuin?”
Neptorso’s bestraald
Om dat te onderzoeken, bestraalden de onderzoekers van SCK CEN anatomische torso’s. De torso’s droegen smartphones op verschillende posities en staken inwendig vol met professionele dosimeters. Van Hoey: “Welke dosis meten we in de weerstanden van smartphones? En welke dosis gaven de professionele dosimeters in de organen aan? Zo konden we de vertaalslag tussen beide maken.”
De eerste resultaten zijn dus alvast zeer veelbelovend, maar de wetenschappers willen nu de volgende stappen zetten in hun onderzoek. Zo moet er na een nucleair incident bijvoorbeeld een hele logistieke operatie op gang komen. Het is een race tegen de klok: smartphones verzamelen, demonteren, de weerstanden uitlezen. Hoe langer de resultaten op zich laten wachten, hoe zwakker het signaal in de weerstanden is.
Direct gaan meten
,,Idealiter wordt er meteen na het incident gemeten, maar dat is praktisch onhaalbaar. Vervolgonderzoek moet daarom uitwijzen tegen welke snelheid het signaal afneemt en hoe factoren als temperatuur dat proces beïnvloeden”, besluit Van Hoey.
De onderzoekspartners streven naar een digitale databank om de dosis in de weerstanden snel te kunnen omrekenen naar orgaandosis. SCK CEN werkte voor dit project samen met Public Health England (PHE) en Helmholtz Zentrum München (HMGU). De drie instellingen maken deel uit van de Europese dosimetrievereniging EURADOS (European Radiation Dosimetry Group), die meer dan 75 Europese instellingen en 620 wetenschappers samenbrengt.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?’:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
De beste smartphone voor hooguit 350 euro
Op zoek naar een smartphone, maar wil je niet meteen tegen de 1000 euro betalen voor een redelijk toestel? Samen met de redactie van Tweakers selecteren we de beste modellen van hooguit 350 euro. -
PREMIUM
Expert over ‘hersen-doorbraak’ Elon Musk: ‘Wie blind is, kan straks opnieuw zien’
Elon Musk doet het weer: met zijn bedrijf Neuralink heeft hij goedkeuring gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen. Lopen we binnenkort allemaal rond met een elektrode in onze hersenen? En kunnen we dan straks een e-mail versturen door er gewoon aan te denken? Neurofysioloog Peter Janssen (KU Leuven) legt uit hoe deze doorbraak onze levens kan veranderen. -
Vingers en tanden tellen: zo herken je (nu nog) nepfoto’s gemaakt door kunstmatige intelligentie
Donald Trump die in boeien wordt geslagen of de paus in een grote, witte pufferjas: nepfoto’s gemaakt via kunstmatige intelligentie zijn haast niet meer van echt te onderscheiden. Toch zijn er gelukkig nog manieren om ze te herkennen. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”
-
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
Smartphone voor een prikkie? Dit zijn de beste van hooguit 200 euro
Een nieuwe smartphone hoeft echt geen dikke investering te zijn. Wie niet bereid is veel geld uit te geven, kan zelfs met een budget van hooguit 200 euro een acceptabel apparaat in huis halen. We zetten de beste modellen van dit moment op een rij. -
PREMIUM113 en kindertelefoon bezorgd1
Nieuwe functie Snapchat wil met kinderen afspreken: 'Zie ik je vanavond? Ik ben een echt persoon!’
Een gloednieuwe chatbot van Snapchat suggereert in gesprekken een echt persoon te zijn met wie kinderen een afspraakje kunnen maken. De robot komt op eigen initiatief met voorstellen waar af te spreken en geeft aan welke kleding hij zal dragen. Mediadeskundigen reageren verbijsterd en roepen Snapchat ter verantwoording. 113 Zelfmoordpreventie vreest voor levensgevaarlijke situaties. ,,Zeker in het geval van suïcidaliteit.”