Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
Als je al een langere tijd gebruikmaakt van WhatsApp, heb je door de jaren heen waarschijnlijk heel wat berichten verstuurd en ontvangen. Het back-uppen van je chats duurt alsmaar langer en neemt bovendien steeds meer opslagruimte in beslag op je smartphone.
Vrij weinig mensen zullen nog terugkijken naar gesprekken die enkele maanden of zelfs jaren geleden hebben plaatsgevonden. Als je wat opslagruimte wilt vrijmaken op je telefoon, is het instellen van verdwijnende berichten een goede eerste stap. Bovendien zorg je ervoor dat berichten niet eindeloos in te zien zijn door anderen.
Zo stel je verdwijnende appjes in
Open WhatsApp en navigeer naar de instellingen. Druk op ‘account’ en ga naar de privacyopties. Onder ‘berichten met vervaldatum’ kun je de ‘standaardtimer voor berichten’ aanpassen. Als je een nieuwe chat start, verdwijnen de berichten in die chat automatisch na de geselecteerde periode: 24 uur, 7 dagen of 90 dagen.
Voor al bestaande chats werkt het net iets anders. Open een WhatsAppgesprek waarvan je wilt dat nieuwe berichten automatisch verdwijnen. Druk bovenin het venster op de naam van de persoon of groep om de instellingen tevoorschijn te halen. Bij ‘berichten met vervaldatum’ kun je de timer voor berichten instellen.
Bij één-op-één-chats kunnen beide personen de verdwijnende berichten in- of uitschakelen. In groepsgesprekken kunnen alle deelnemers deze instelling wijzigen, al kan de beheerder ervoor kiezen om enkel zichzelf deze rechten te geven. Dit is mogelijk via ‘groepsinstellingen’ door bij ‘bewerk groepsinfo’ voor ‘alleen beheerders’ te kiezen.
Als je berichten met vervaldatum inschakelt of wijzigt, gelden de instellingen alleen voor nieuwe berichten. Dit betekent dat de berichten die je vóór het instellen van de functie hebt gestuurd of ontvangen niet automatisch verdwijnen.
Op zoek naar een goedkope telefoon? Op BestGetest vind je de beste budgettoestellen.
Vervolgens kun je in één oogopslag zien in welke chats berichten na verloop van tijd automatisch verdwijnen. In je chatlijst verschijnt namelijk een timer-icoon bij de afbeelding als verdwijnende berichten zijn ingesteld voor die chat. Daarnaast ontvang je een melding binnen de chat als jij of je chatpartner de instelling wijzigt.
WhatsApp berichten verdwijnen niet helemaal
Hoewel berichten met een vervaldatum automatisch verdwijnen, wil dit niet zeggen dat je gesprekspartner de inhoud niet kan doorsturen of opslaan. Het is dus mogelijk dat je bericht wordt gedeeld in een andere chat waar berichten niet automatisch verdwijnen. Ook is het mogelijk dat gedownloade foto’s en video’s vanzelf op de smartphones van jou en je gesprekspartner worden opgeslagen.
Een andere reden waarom een bericht toch niet helemaal verdwijnt, is wanneer er op een bericht met vervaldatum is gereageerd. Het originele bericht is mogelijk al verdwenen, maar blijft hierdoor nog iets langer aanwezig in de chat. Antwoorden op een bericht doe je door een tekstwolk in te drukken, ‘antwoord’ te selecteren en een nieuw bericht te versturen.
Handige functie: eenmalige weergave van mediabestanden
Naast berichten die na een dag, een week of drie maanden automatisch verdwijnen, heeft WhatsApp ook een functie voor de eenmalige weergave van foto’s en video’s.
Druk op het camera-icoontje in een geopende chat en selecteer of maak een foto om door te sturen. Voordat je op de blauwe verzendknop drukt, selecteer je in de balk aan de onderzijde van het scherm het icoontje met de ‘1’ erin. Als het bolletje volledig blauw is gekleurd heb je de eenmalige weergave ingeschakeld.
Nadat de ontvanger het mediabestand heeft bekeken, verdwijnt deze automatisch. Ook hier is het mogelijk dat je gesprekspartner een screenshot of een schermopname maakt van de afbeelding of het filmpje. WhatsApp stuurt je geen waarschuwing als dit gebeurt.
Hoewel WhatsApp berichten en afbeeldingen automatisch kan laten verdwijnen voor jou en de ontvanger, is het niet verstandig om zomaar alles door te sturen. Je weet namelijk niet met volledige zekerheid of de ontvanger het bericht of de afbeelding opslaat zonder dat jij het weet.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTechnische Dienst
In de kassen controleren drones voortaan de tomaten en aardbeien
Nederland is met duizenden hectares kassen een belangrijke speler in de glastuinbouw, maar om die positie te behouden zijn robots nodig. Dat stelt de start-up Mapture, die samen met de TU Delft en Royal Brinkman werkt aan ‘bio-geïnspireerde’ drones. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUM
We gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie op school. Waarom?
Een computer die de gezichtsuitdrukking van jouw kind analyseert om te kijken of ze het naar haar zin heeft, daarna haar huiswerk controleert en haar leraar advies geeft over hoe hij beter les kan geven: het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het gebeurt nu al. Wat heb je aan kunstmatige intelligentie in het onderwijs, en is het een goed idee? -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Amerikaanse media: SpaceX ontslaat medewerkers na kritiek op Elon Musk
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, zou zeker vijf werknemers hebben ontslagen nadat ze een brief hadden verspreid met kritiek op de bekende zakenman. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In hun schrijven zouden ze ook hebben opgeroepen om de cultuur bij het bedrijf inclusiever te maken. -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen?