Zo wil Google kinderen online beter gaan beschermen
Techreus Google heeft een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd, die ervoor zorgen dat kinderen online anoniem blijven en beter beschermd zijn.
De zoekgigant nam eerder al eens maatregelen om kinderen te beschermen. Dat zagen we bijvoorbeeld op YouTube, waar video’s gemaakt voor minderjarigen als zodanig gemarkeerd moeten worden, zodat daar niet al te gekke advertenties bij getoond kunnen worden.
Met de nieuwe plannen wil het bedrijf er vooral voor zorgen dat kinderen niet zo makkelijk online gevonden worden door pestkoppen of andere kwaadwillenden. De kans dat een dom moment voor eeuwig in de zoekresultaten staat, wordt kleiner.
Makkelijker kinderfoto’s wissen
Het bedrijf gaat er de komende weken onder meer voor zorgen dat foto’s van kinderen jonger dan 18 jaar makkelijker uit de zoekresultaten gehaald kunnen worden. Zo’n verwijderverzoek kan een kind zelf doen of een ouder of verzorger.
Het is al langer mogelijk om beelden van jezelf uit de zoekresultaten te halen, zoals bijvoorbeeld wraakporno of deepfakes. Met de nieuwe maatregel gaat dit gelden voor alle foto's van kinderen.
Naar bed
De accounts van minderjarige YouTube-gebruikers worden aangepast, waardoor nieuwe video’s niet zomaar voor iedereen zichtbaar zijn. Nieuwe uploads worden automatisch gemarkeerd als ‘privé’.
Bij de kinder-accounts zullen ook vaker waarschuwingen in beeld verschijnen. Zo zal de videosite jonge gebruikers eraan herinneren om soms even pauze te nemen of naar bed te gaan. Het automatisch afspelen van video’s wordt ook uitgeschakeld.
Veiligere zoekresultaten
Bij accounts van gebruikers jonger dan 18 jaar wordt de SafeSearch-functie standaard ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel volwassen en ongepaste pagina’s vinden. De optie werkt ook op slimme schermen van het bedrijf.
SafeSearch bestond al en staat al langer geactiveerd bij speciale kinder-accounts voor kinderen onder de 13 jaar. Deze accounts kun je alleen aanmaken binnen een familie-account. Door uit te breiden naar gebruikers jonger dan 18, zullen meer kinderen er gebruik van maken.
Niet door Google gevolgd
Google-gebruikers kunnen kiezen of ze wel of niet gevolgd willen worden, waardoor het bedrijf ziet op welke locaties ze geweest zijn. Bij de kinder-accounts kon deze optie al niet worden ingeschakeld. Dat geldt binnenkort ook voor accounts van andere minderjarigen.
Het bedrijf benadrukt dat de optie al standaard uitgeschakeld stond. Door de wijziging kunnen kinderen er niet voor kiezen alsnog gevolgd te worden.
Nieuwe reclameregels
Google gaat zijn regels voor adverteerders ook aanscherpen, waardoor ze lastiger op kinderen kunnen mikken. Zo wordt het onmogelijk om leeftijdsgevoelige reclame aan jongeren te tonen.
Ook kunnen adverteerders geen gebruikmaken van leeftijd, geslacht of interesses bij minderjarigen om doelgerichte reclame te tonen.
Blokkades
Op slimme apparaten zoals de Nest-speaker wordt de beschermingsfunctie voor kinderen uitgebreid. Ouders kunnen hierdoor toegang tot nieuws, podcasts en websites blokkeren voor kinderen, zodat ze minder snel op gekke, ongepaste plekken op het internet terechtkomen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Geen herrie meer van je pc: zo wordt hij weer stil en schoon
Is je stoffig geworden desktopcomputer inmiddels toe aan een grondige reiniging? Bromt dat bakbeest de hele dag door, terwijl hij toch telkens weer wat trager lijkt te zijn? Deze gids helpt je stapsgewijs door een complete en vooral veilige schoonmaakbeurt, zodat je pc in mum van tijd weer op volle toeren draait. -
Medeoprichter Intel Gordon Moore (94), van ‘de Wet van Moore’ overleden
Gordon Moore, medeoprichter van de techreus Intel, is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore’s Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten. -
Weer reorganiseert een groot techbedrijf: Spotify schrapt honderden banen
Opnieuw reorganiseert een groot techbedrijf: muziekstreamingdienst Spotify Technologies gaat honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij afscheid van ongeveer 6 procent van de banen. Dat zou neerkomen op bijna zeshonderd van de circa 9800 arbeidsplaatsen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast. -
Zou jij Google in de slaapkamer laten meekijken?
Je slaap bijhouden zonder dat je een gekke matras of wearable hoeft aan te schaffen: het is precies wat Google belooft met zijn nieuwe Nest Hub. Maar hoe goed werkt die slaaptracking nu echt?