Zo zorg je dat je fitnesstracker geen loopje met je privégegevens neemt
Fitnesstrackers zijn overal: in je telefoon, je smartwatch, in een speciale ring of als armband. Deze slimme apparaten houden je slaappatronen bij, meten je hartslag en houden je route bij het hardlopen bij. Onderweg verzamelen ze wel heel veel informatie over jouw lijf. Hoe zorg je ervoor dat er niks geks gebeurt met jouw gezondheidsdata?
In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat voor informatie je fitnesstracker überhaupt opslaat. Dat verschilt van tracker tot tracker. Het gaat om zaken als de hoeveelheid zuurstof in je bloed, het aantal stappen dat je zet, je hartslag, je spiermassa, en nog meer. Ook zullen fitnesstrackers bijvoorbeeld om je gewicht, hoogte en leeftijd vragen. Deze data worden anoniem gemaakt. Toch is het soms mogelijk om erachter te komen wie er achter de data zit.
Als je dokter je hartslag meet, vallen die data onder het beroepsgeheim. Voor fitnesstrackers geldt alleen de Europese privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daar staat in dat een fitnesstracker jouw toestemming nodig heeft om data te verzamelen. Het heeft dus daadwerkelijk zin om van tevoren de voorwaarden van je tracker even door te lezen.
Apple
Met zijn slimme horloges en de app Gezondheid is Apple een populaire optie voor fitnessliefhebbers. Privacy vindt het bedrijf naar eigen zeggen belangrijk. Al je data in de Health-app worden versleuteld, oftewel onleesbaar gemaakt, als je telefoon op slot staat en kunnen niet zomaar door derden worden ingezien. Bovendien kiest Apple er al jaren voor om het adres van je smartphone regelmatig te veranderen, zodat je niet gemakkelijk gevolgd kan worden.
Zoals de meeste fitnesstrackers geeft Apple je controle over wie je data kan inzien en hoe. Je kan bijvoorbeeld per app bepalen of die app je informatie mag verzamelen. Je kan er ook voor kiezen om al je informatie te verwijderen, of zelfs informatie per functie. Wil je niet dat Apple je gezondheidsdata opslaat in iCloud, controleer dan of deze optie uit staat onder iCloud-instellingen.
Garmin
Garmin werkt vanuit het principe dat je voor alles van te voren toestemming moet hebben gegeven. Je hoeft je Garmin-apparaat bijvoorbeeld niet aan de servers te koppelen. Voor het delen van informatie voor analysedoeleinden moet je van tevoren toestemming geven; je hoeft die toestemming niet eerst in te trekken. Ook derden kunnen alleen met toestemming vooraf je informatie inzien. Garmin heeft na Apple het helderste privacystatement, met uitgebreide uitleg over hoe en waarom.
Fitbit
Je data worden automatisch via de app doorgegeven aan de servers van Fitbit. Het Google-bedrijf gebruikt dat om zijn diensten te verbeteren.
Via het privacyscherm kun je ervoor zorgen dat Fitbit bepaalde data niet meeneemt, en bepaal je ook of apps van derden bij je informatie kunnen komen. Fitbit heeft het recht om jouw info te delen met externe partners. Dat mag het bedrijf overigens niet doen voor advertentiedoeleinden. Fitbit belooft zijn uiterste best te doen om zoveel mogelijk van je informatie te versleutelen.
Samsung
Naast informatie over allerlei medische zaken zoals je spierweefsel en je bloeddruk, verzamelt Samsung via de Health-app ook informatie over jouw online gedrag. Externe bedrijven kunnen je data van Samsung Health analyseren voor verbeteringen.
De techgigant kan je ‘acties en aanbiedingen’ toesturen op basis van je gedrag, maar alleen als je daar toestemming voor geeft. Samsung combineert dan jouw informatie met alle andere data die het bedrijf al over je heeft, bijvoorbeeld omdat je een Samsung-tv hebt.
De meeste apparaten van Samsung maken voor gezondheidsdata gebruik van beveiligingsprogramma Knox, dat informatie ook versleutelt.
Xiaomi
De app van het Chinese Xiaomi, MiFit, slaat veel informatie op over het apparaat dat je gebruikt. Xiaomi vraagt je vooraf om toestemming om je data in de Cloud op te slaan.
De meeste functies zijn uit te zetten en verzamelen dan geen informatie. Xiaomi versleutelt je data als het deze deelt met derden. Het bedrijf deelt vooral data voor de persoonlijke trainingsfunctie en de locatiedienst. Geef je Xiaomi toestemming om je data te verzamelen, dan geef je het bedrijf overigens óók expliciet toestemming om die data voor doeleinden te gebruiken zoals onderzoek door veiligheidsdiensten en zaken omtrent nationale veiligheid.
Nieuwssite Forbes waarschuwde in 2020 voor de MiBand 2020, die stiekem het internetgedrag van miljoenen gebruikers bijhield. Apps als Notify for MiBand maken Xiaomi privacyvriendelijker.
Alleen de hardware
Naast deze hardware-gebonden apps bestaan er nog veel andere fitnessapps. Lang niet al deze apps hebben privacy hoog in het vaandel, of houden zich aan het eigen privacystatement.
Het gebruik van apps van derden blijft dus altijd een risico, zeker als je deze toegang geeft tot de informatie van apps als die van Apple of Fitbit. Zo lekten dit jaar de gegevens van 61 miljoen gebruikers van fitnesstrackers nadat de app GetHealth werd gehackt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo draai je Android-apps op je Windows-pc
Je hebt helemaal geen Android-telefoon nodig om al die populaire apps te draaien. Met deze truc draaien ze gewoon op je Windows-pc. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Trapt je vader, oma of vriendin in WhatsAppfraude? Test het!
Test je ouders, opa en oma, buurman, zus of vriend om te zien of zij in WhatsAppfraude trappen, om zo te waarschuwen voor oplichters. Dat is het idee achter de speciale website whatsappfraude.echt-nep.nl van verschillende gemeenten. -
Maatregelen tegen ‘accountdelers’ op Netflix nabij: tot 22 euro per maand voor een abonnement
Streamingdienst Netflix lijkt van plan om strengere maatregelen te nemen tegen zogeheten ‘accountdelers’. Laat jij een familielid of goede vriend via jouw account kijken, dan betaal je daar binnenkort mogelijk meer voor. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
Review
Dit is de kleinste upgrade die de Apple Watch ooit kreeg
Apples nieuwste smartwatch heeft het grootste scherm tot nu toe, maar is tegelijk de kleinste upgrade die we ooit zagen. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.