Volledig scherm
Alle bomen in de middenberm van de Kraaivenstraat verdwijnen om het fietspad te verbreden. © Gemeente Tilburg

112 Bomen neer voor snelfietsroute Tilburg-Waalwijk

TILBURG - Voor de aanleg van de snelfietsroute naar Waalwijk moeten in Tilburg 112 bomen sneuvelen. De eerste gaan komende week neer.  

Volgens de gemeente is een deel van de bomen in slechte staat. Soms staan ze ook erg dicht bij elkaar: resterende bomen krijgen dan meer groeikans. Voor de 112 volwassen bomen die verdwijnen komen 72 nieuwe terug.

Aan de Kraaivenstraat worden verreweg de meeste bomen gekapt: 62 in totaal. Alle bomen uit de middenberm gaan weg om het fietspad te kunnen verbreden. Die bomen zijn van ‘matige kwaliteit en hebben een verlaagde levensverwachting’, aldus de gemeente. 

Positieve kant van de balans

Aannemer Heijmans Infra gaat het deel van de fietsroute tot de grens van Loon op Zand aanleggen. Het kappen van bomen begint in de week van 27 mei op de rotonde van de Reitse Hoevenstraat/Wandelboslaan en de kruising Kraaivenstraat/Zevenheuvelenweg . Om kabels en leidingen te kunnen verleggen, verdwijnen daar in totaal 24 bomen. De overige bomen worden in juli en in het najaar gekapt. 

De gemeente benadrukt de positieve kant van de balans: comfortabele, geasfalteerde paden zorgen ervoor dat meer mensen gaan fietsen, dat levert een bijdrage aan gezondheid, klimaat en de bereikbare stad. Naast 72 nieuwe bomen komen langs de route ook veel struiken en vaste planten.