Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

ABG-gemeenten subsidiëren huizenbezitters die energie besparen

ALPHEN-CHAAM/BAARLE-NASSAU/GILZE EN RIJEN - Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen hebben bijna 250.000 euro gekregen om energiebesparing bij huizenbezitters te stimuleren. De gemeenten hopen hiermee minimaal 2.000 huizenbezitters te bereiken en hen te bewegen energiebesparende maatregelen te nemen.

Wethouder Ariane Zwarts van Gilze en Rijen is blij met het geld en denkt hiermee weer een stapje te kunnen zetten om de energiedoelstellingen van haar gemeente te bereiken. ,,De woningvoorraad in Gilze en Rijen voorbereiden op de warmtetransitie is een van onze duurzaamheidsdoelen. We willen alle woningen voor 2050 van het aardgas. Dankzij dit geld kunnen die woningeigenaren met een aantal gerichte acties aan de slag. Denk aan een groepsaankoop voor zonnepanelen, vouchers voor kleine energiemaatregelen en energie-adviesgesprekken.”

Stimuleren

Het doel van de regeling is vooral besparingen vanuit de woningeigenaren zelf te stimuleren. De energiecoöperaties hebben daarom als partner aan de subsidieaanvraag meegedaan. Ook dachten ze mee over de activiteiten. Voor die activiteiten wordt onder andere Het Regionaal Energie Loket ingeschakeld, dat ook het digitale energieloket verzorgt.

De gemeenten gaan hun inwoners via de websites, social media en een maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte houden van de mogelijkheden.

Energiecoaches

Dit jaar worden energiecoaches ingezet. Ze bezoeken op aanvraag woningen en geven adviezen over hoe energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd. Een consult kost 25 euro. Ook zijn er wijkgerichte acties. Omdat veel buurten dezelfde soort woningen hebben, kunnen met een beperkt aantal woningscans energie-adviezen worden opgesteld die voor een hele wijk opgaan. Via groepsaankopen kunnen voordelig zonnepanelen of isolatie worden aangeschaft en krijgen bewoners begeleiding bij de installatie van deze energiebesparende middelen. De gemeenten roepen vouchers in het leven waarmee inwoners tegen een reduceert tarief ledlampen en isolatiemateriaal kunnen aanschaffen.