ABG-gemeenten vinden onderdak in Audax-gebouw in Gilze
GILZE - Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen kiezen voor het centraliseren van hun gezamenlijke ambtelijke organisatie in het Audax-gebouw in Gilze. Dat blijkt uit voorstellen die de colleges van B en W aan hun gemeenteraden hebben gestuurd. Per 1 januari 2021 moet de verhuizing gerealiseerd zijn.
De ABG-gemeenten kiezen voor het huren van de benodigde ruimte. Dat levert ze wel extra kosten voor huisvesting op. Alphen-Chaam is jaarlijks 287.800 euro extra kwijt, Gilze en Rijen 254.600 en Baarle-Nassau 1600 euro.
Het bestaande gemeentehuis en de naastgelegen parking in Rijen worden verkocht omdat alle gemeentelijke diensten, de gemeenteraad, de publieksbalie en het college van B en W overgaan naar Gilze. Ook gratis huwelijken worden daar voor Gilze en Rijen afgesloten. B en W zoeken nog naar een alternatief voor de trouwzaal, daarbij zet het gemeentebestuur in op particulier initiatief.
Baliefunctie
Baarle-Nassau houdt haar bestaande gemeentehuis aan. Daar blijft de gemeenteraad vergaderen, de baliefunctie wordt in stand gehouden en ook B en W houden hun plekje. Inschatting is dat daarmee ruim duizend vierkante meter van het bestaande pand nodig is, de overige 1700 vierkante gaat de verhuur in. Dat levert een flinke kostenbesparing op, al houdt de gemeente een slag om de arm. Het risico bestaat dat ongeveer 50 procent van het gemeentehuis leeg blijft staan, goed voor een jaarlijkse min van 78 mille.
Afscheid
Alphen-Chaam neemt net als Gilze en Rijen afscheid van het gemeentehuis. Gekozen wordt ervoor het bestuur en de baliefunctie onder te brengen op een plek in een van de dorpskernen. De keuze voor de exacte locatie is nog niet gemaakt, aldus B en W.
De reden dat Alphen-Chaam en Gilze en Rijen hun panden afstoten ligt in de staat waarin de gebouwen verkeren. Ze voldoen (binnenkort) niet meer aan de energie-eisen van deze tijd. Forse investeringen zijn nodig om ze aan te passen. De gemeentebesturen beschouwen dat als weggegooid geld, aangezien ze de grote panden toch niet meer (in zijn geheel) nodig hebben. De gemeentewerven in alle gemeenten blijven behouden.
Doorpakken
Eerder hadden de gemeenten al besloten om per 1 januari 2021 te verhuizen, reden dat ze nu willen doorpakken. Al geven ze allemaal in de voorstellen richting hun gemeenteraad aan dat die datum 'ambitieus' is.
De medewerkers van de ABG-gemeenten werken al vanaf 1 januari 2016 samen in één ambtelijke organisatie. De gemeentebesturen houden woensdag een gezamenlijke persconferentie over hun huisvestingsplannen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Saneren grond kost 215.000 euro, maar Goirle betaalt 400.000 euro
GOIRLE - Het gaat Goirle 400.000 euro kosten om een deel van het terrein van Van Puijenbroek te saneren. Dat gebeurt ondanks dat het opruimen van zware metalen in de gemeentegrond zelf uiteindelijk maar 215.000 euro kost. -
PREMIUM
Geen taal en rekenen op de basisschool maar drones: ‘Het is ontzettend leerzaam voor de kinderen’
TILBURG - Sporthal de Blaak in Tilburg is omgetoverd tot een waar drone-circuit. Leerlingen van twaalf Tilburgse basisscholen namen het gisteren in de Drone Cup tegen elkaar op om de felbegeerde beker voor de beste drone-vlieger in handen te krijgen. ,,Het is niet alleen leuk, maar ook van belang voor de ontwikkeling van de kinderen.” -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUM
Tilburger (35) werkte bij afhaalchinees, maar spaarde twee ton. Dat gelooft justitie niet
BREDA\TILBURG – De politie vond dat een 35-jarige Tilburger in een nogal dure auto reed. Daarom doorzochten de speurneuzen de Mercedes C63, een kar die een ton kost voor een jonge tweedehands. Ze vonden er een bonnetje in van een bankkluis. Daar lag 250.000 euro in; netjes in envelopjes, met het bedrag erop geschreven.
-
PREMIUM
Gianotten Mutsaers begint boekencafé, als kers op de kaart: koffie, ontbijt en terras op het nieuwe Hendrikhof
TILBURG - In het stadshart van Tilburg ontstaat een nieuw pleintje. De welbekende boekhandel Gianotten Mutsaers grijpt de kans aan om er een boekencafé te beginnen met lunch en ontbijt. Een terrasje pikken, boeken en goede koffie gaan er vanaf begin juli hand in hand. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Ongeveer de helft van De Weverij-bewoners kan in parkeergarage terecht: ‘Bij meer gegadigden wordt het loten’
TILBURG - De toekomstige bewoners van de 170 huurappartementen van het nieuwbouwcomplex De Weverij krijgen 84 abonnementen om te parkeren in de parkeergarages in de buurt. Als er meer gegadigden zijn dan parkeerplaatsen, zal er geloot worden. Dat laat het Tilburgse college van B en W weten over de ‘parkeer-commotie' die ontstond onder huurders.