Als coronacoach medestudenten wijzen op de maatregelen: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’
TILBURG - Op de verschillende locaties van Fontys wordt er gewerkt met zogenaamde ‘coronacoaches’, het ideale bijbaantje voor studenten. In hun blauwe hesjes patrouilleren ze door de gebouwen en houden ze iedereen in de gaten.
Delen per e-mail
Het is pas 11.00 uur ’s ochtends, maar Jesper Beerens (21) heeft al acht kilometer in de benen zitten. Deze week werkt hij veertig uur als coronacoach op Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK). De Fontyslocatie is één van de weinige die nog geopend is, omdat er voor een groot deel praktijkonderwijs gegeven wordt. ,,Als coronacoaches zijn we er om iedereen te wijzen op de maatregelen. Zo letten we op mondkapjes, afstand houden, looprichtingen en op het aantal mensen in een lokaal.”
Geen saaie plek
Tijdens zijn dienst loopt hij rondjes door het gebouw. ,,Dat ken ik nu inderdaad wel op mijn duimpje”, lacht hij. Nu hij een tijdje vrij heeft in verband met zijn afstuderen, werkt hij zo veel en vaak mogelijk als coronacoach. ,,Gisteren werkte ik twee diensten achter elkaar, dat is van acht uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Toen heb ik zeventien kilometer gelopen.” De FHK is zeker geen saaie plek om rond te moeten wandelen. “Je hoort hier door de gangen nog wel eens een instrument spelen”, vertelt hij. Niet veel later wordt dat duidelijk door de klanken van een piano en een dwarsfluit. ,,Dit kom je thuis niet tegen!”
Soms is dat wel lastig, vooral als je ze kent.
Hij is zelf student technische bedrijfskunde op Fontys en moet dus tijdens zijn werkzaamheden medestudenten aanspreken op hun gedrag. ,,Soms is dat wel lastig, vooral als je ze kent.” Voordat hij bij de FHK aan de slag ging, werkte hij op de locatie Stappegoor. ,,Daar zag ik iedere dag zo’n vijf mensen die ik van mijn opleiding ken. Dan moet je wel sterk in je schoenen staan.” Toch denkt hij dat het zinvol is om studenten in te zetten voor deze taak. ,,We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en hebben daarom wat meer inlevingsvermogen. Het is anders om door een student aangesproken te worden dan door een beveiliger of conciërge.”
Fijne sfeer
Dat kan Silvana Rocha (19) beamen. Ze zit in haar tweede jaar muziektheater en moet daarvoor vaak in het gebouw zijn. Nog in haar tapdansschoenen haast ze zich naar haar balletles. ,,Het is nog steeds best druk op school dus het is goed dat er wat meer ogen zijn. Doordat studenten alles in de gaten houden hangt er een fijnere sfeer”, vertelt ze. ,,Dat betekent niet dat we ze minder serieus nemen, maar je schrikt wat minder van hun aanwezigheid.”
Beerens vervolgt zijn route en passeert een kleine ruimte waar meer studenten in zitten dan toegestaan. Al kloppend opent hij de deur: “Ik weet dat het heel vervelend is, maar kunnen jullie misschien óf opsplitsen óf een grotere ruimte zoeken?”, vraagt hij. De meisjes antwoorden begripvol en beloven hem te vertrekken.
Werkplekconducteurs
Bij Tilburg University wordt het anders aangepakt. Daar zijn geen fysieke colleges, dus wordt er niet gewerkt met coronacoaches. Voor studenten die gebruik maken van zelfwerkplekken zijn er werkplekconducteurs aangesteld. ,,Zij controleren of iedereen een geldig bewijs heeft om daar te mogen werken”, vertelt woordvoerder Tineke Bennema. Dat zijn participatiemedewerkers die onlangs hun baan verloren zijn. De beveiliging van de gebouwen handhaaft de overige maatregelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van Oisterwijk mogen er meer woningen komen op Landgoed 't Lot
MOERGESTEL - Het college van Oisterwijk gaat akkoord met een andere opzet voor Landgoed 't Lot. Voor de vier statige landhuizen, tussen Zandstraat en Oirschotsebaan, zijn al twee decennia amper kopers te vinden. -
Leane van Weereld verhuist buiten Hilvarenbeek en stopt dus als raadslid
HILVARENBEEK - Leane van Weereld stopt als raadslid in Hilvarenbeek. Ze zat namens de fractie Gemeenschapslijst in de gemeenteraad sinds de laatste verkiezingen, ongeveer drie jaar geleden dus. Ze wordt opgevolgd door Johan van Iersel. -
PREMIUM
Deel van de Brabantse ouderen moet wachten op het coronavaccin: ‘De vraag is groter dan het aanbod’
TILBURG - De vraag naar coronavaccins onder Brabantse ouderen is groter dan het aanbod bij de GGD Hart voor Brabant. Daardoor lukt het een deel van de thuiswonende senioren niet om een afspraak te krijgen. Zij moeten wachten of naar een andere regio reizen. -
PREMIUM
Nieuw bos bij De Moer: schimmelpapje geeft jonge boompjes extra kans
DE MOER - Het is planttijd, ook voor nieuw bos. Natuurmonumenten zet deze dagen in haar gebied Huis ter Heide duizenden piepjonge bomen neer. Doordat de wortels eerst gedipt zijn in een schimmelpap moeten die beter bestand zijn tegen periodes van droogte. -
PREMIUMVideo
Zee van duizenden kaarsjes voor coronadoden bij Hasseltse Kapel: ‘Ooit zal Brabant weer gewoon Brabant zijn’
TILBURG - Een dag die begint met de helden eindigt met de doden. Bij de Hasseltse kapel in Tilburg branden op de zaterdagavond 2874 kaarsjes. Een indrukwekkende kaarsenzee, zowel binnen als buiten. Ze vormen de trieste tussenstand van het officiële aantal Brabantse coronadoden.
-
Celstraf van 3,5 jaar geëist tegen man die met auto vol drugs op A58 werd gepakt
Tegen een 54-jarige man die in juni vorig jaar met een auto vol drugs werd aangehouden op de A58 tussen Moergestel en Tilburg, is 3,5 jaar cel geëist. Het OM zei vrijdag in de rechtbank van Breda dat deze man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, een faciliteerder in de drugswereld is. -
Man rookt sigaret op perron in Tilburg en mishandelt NS-medewerker die hem daarop aanspreekt
TILBURG - Een 49-jarige man uit Tilburg is maandagmiddag aangehouden op station Tilburg-Universiteit in zijn thuisstad. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een NS-medewerker. -
PREMIUM
Tilburgse horeca zet terrasjes buiten voor protestactie: ‘We moeten nu onze stem laten horen’
TILBURG - Bij in ieder geval 85 horecazaken in Tilburg - waarschijnlijk nog meer - staan dinsdag de terrassen buiten om aandacht te vragen voor de penibele situatie in de horeca. Er worden geen gasten ontvangen, maar er komen paspoppen of knuffelberen als ‘bezoekers’.