Volledig scherm
De Opening Boys dont cry Boys do. Voorstelling Ilse Oostvogels © William van der Voort

Aziz heeft zaterdag première over zijn leven als vluchteling, maar moet van IND het land uit

VIDEOTILBURG - De dag dat voorstelling ‘Boys don’t cry /boys do’  met Aziz Diallo (19)  in première gaat, deze zaterdag,  is het leven van de acteur nog onzekerder dan het al was. In de voorstelling vertelt de vluchteling uit Guinée over zijn asielprocedure, zijn contact met instanties en zijn ongewisse toekomst. De jonge acteur kreeg woensdag via zijn advocaat te horen dat hij het land uit moet. De première staat gepland voor zaterdagavond in De Nieuwe Vorst in Tilburg.

De asielzoeker zat te wachten op een interview met Immigratie- en Naturalisatiediens IND, maar dat gesprek zal er niet meer van komen, liet die instantie weten. Argumenten die de advocaat aandroeg zijn van tafel geveegd. Aziz Diallo verblijft op het AZC in Oisterwijk, hij is sinds 2016 in Nederland. Zijn ouders zijn dood. 

Talentvol acteur

Het Zuidelijk Toneel ziet in Diallo een opkomend talentvol acteur en heeft alle vertrouwen in hem. Volgens Ilse Oostvogels, regisseuse van ‘Boys don’t cry /boys do’  probeert de jongen zijn lot ogenschijnlijk weg te lachen, zo gaat hij om met moeilijke situaties, maar tegelijkertijd is hij teleurgesteld, verdrietig en vol onbegrip. ,,Hij staat met de rug tegen de muur. In de formele brief van de IND kan hij geen menselijkheid ontdekken.”

Oostvogels:  ,,Aziz zou een tweede interview met de IND krijgen, maar dat gesprek liet steeds op zich wachten. In de zomer is een nieuwe wet ingevoerd waardoor mensen die een tweede aanvraag indienen niet meer worden opgeroepen voor een interview.  Aziz is gedupeerd omdat de IND een administratieve achterstand heeft.” 

Verhaal vertellen

Abdul Aziz Diallo is vastberaden om de voorstelling zaterdag toch te spelen. Hij wil graag zijn verhaal vertellen. Daarover is vandaag overleg, In ‘Boys don’t cry /boys do’  speelt hij samen met Sajad Nazari en Rob van Gestel. 

Ilse Oostvogels spreekt van een absurde situatie. Het verhaal dat in de voorstelling wordt verteld is heftig, ,,Maar dit besluit maakt het nog onvoorstelbaarder.”

De première van de voorstelling staat gepland voor zaterdag 7 september om 20.30 uur bij Theater De Nieuwe Vorst. De toegang is gratis. Ook op zondag staat de voorstelling gepland. 

Verklaring

Het Zuidelijk Toneel, Makershuis en Het Zuidelijk Toneel brachten donderdagmiddag een verklaring over Aziz Dialloo naar buiten:  

Verklaring Het Zuidelijk Toneel, Makershuis en De Nieuwe Vorst:
Twee en een half jaar geleden maakten wij kennis met Abdul Aziz Diallo. Hij viel op in een workshopreeks voor jonge vluchtelingen die wij samen met New Dutch Connections organiseerden om met theater te werken aan zelfontplooiing. Talent en uitstraling had hij al, daarom vroegen we hem om mee te spelen in de voorstelling Een Ilias, zijn eerste klus als acteur in een professionele toneelproductie. Nu staat hij aan de vooravond van de première van al weer een nieuwe voorstelling 'Boys don't cry / Boys do' en plannen voor volgende producties zijn in de maak. Wij zijn bijzonder ontzet over het dreigende besluit van de IND om zijn asielvraag af te wijzen en hem dus terug te sturen naar Guinée. Pas op 27 augustus kregen we te horen dat tussen 4 en 6 september een definitief besluit zal worden genomen, zonder gehoor. Ondanks eerder gemaakte beloftes en reeds langer lopende procedure. Bovendien en dan komen wij als zeer betrokken organisaties in de problemen: voorafgaand aan de première van de nieuwe voorstelling van Ilse Oostvogels waar hij als talentvol acteur één van de drie hoofdrollen invult. Aziz heeft in Nederland, bij ons, een enorme ontwikkeling doorgemaakt, een vak gevonden waar hij op z'n plek is. Niet alleen dat, hij heeft in korte tijd bewezen een belangrijke plek in te nemen in onze gemeenschap (de harten gestolen). Zoals bij al onze medewerkers voelen wij ons betrokken bij zijn toekomst en willen wij er alles aan doen om zijn uitzetting te voorkomen en de procedure zoals eerder afgesproken te laten verlopen. Wij verzoeken dan ook, gelet op de belangen van Aziz en ons allen, de zaak opnieuw in te plannen.