Volledig scherm
Belle Amie verdween spoorloos © Privéfoto

Baby-ontvoerder Rowan S. (27) wéér de fout in: opgepakt voor fraude met paardenhandel

DE BEERZEN - De 27-jarige Rowan S. is maandag opgepakt op een recreatiepark in Oost-, West- en Middelbeers voor oplichting en verduistering van vier paarden. Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers aan het Eindhovens Dagblad.

S. werd vorig jaar landelijk bekend toen hij baby Hannah ontvoerde uit de armen van haar pleegmoeder. Volgens de politie wierp hij zich de laatste tijd op als tussenhandelaar. Hij sprak met eigenaren af om hun paarden namens hen te verkopen.

In drie van de vier gevallen gebeurde dat tussen december 2018 en april dit jaar. Een vierde geval dateert uit 2017. De paardeneigenaren komen uit het hele land, zij kwamen bij Rowan S. terecht via internet. 

Nadat de verdachte de dieren verkocht, verdween hij uit beeld. Het geld hield S. volgens de politie zelf. De 27-jarige gebruikte hierbij verschillende namen.

Oplichting en identiteitsfraude

Via-via konden drie van de vier eigenaren hun dier toch weer traceren en terugkrijgen. Zij deden aangifte. Nadat de politie deze bundelde, kwam de aangehouden man al snel in beeld als verdachte. ,,In de loop van het onderzoek bleek hij niet alleen in aanmerking te komen voor de verduistering van de paarden, maar ook voor oplichting en identiteitsfraude.”

De man wordt ervan verdacht op meerdere plaatsen te hebben verbleven zonder te betalen. ,,Alhoewel hij het steeds deed voorkomen dat hij dit wel had gedaan”, zegt de politie. Niets bleek minder waar. De man zit vast voor verder onderzoek en verhoor.

In maart sloegen meerdere gedupeerden al alarm bij het ED dat Rowan S. actief zou zijn als oplichter. Zelf ontkende hij in alle toonaarden. Volgens hem is er sprake van een civiele zaak (een zakelijk conflict, red.) in plaats van een strafrechtelijke zaak. ,,Hij ontkent dat hij mensen heeft opgelicht”, zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers destijds. Vandaag wilde de advocaat geen verdere toelichting geven.

Ontvoering

De politie zette in februari vorig jaar een klopjacht op touw toen bekend werd dat Rowan zijn uit huis geplaatste dochter had ontvoerd. Die zat vanwege vermoedens van mishandeling in een pleeggezin. Voor de ontvoering kregen Rowan S. en zijn toenmalige partner, de biologische ouders van Hannah, in september beiden een jaar cel opgelegd, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ten tijde van de uitspraak had Rowan S. al een groot deel van zijn straf uitgezeten in voorarrest.