Volledig scherm
Bart Merkelbach als Santa op het Lindeplein in Oisterwijk © Bart tegen Kanker

‘Bart tegen kanker’ laat kerstmannen weer door Oisterwijk hollen

OISTERWIJK - Bart Merkelbach is de man achter ‘Bart tegen kanker’. Hij loopt voor het goede zelf marathons en laat Oisterwijkers zondag als kerstmannen door de straten rennen.

Er liggen weer 350 kerstmanpakken klaar voor santa’s die zondag dwars door Oisterwijk willen rennen. ,,Blijft leuk”, verheugt Bart Merkelbach zich op de derde editie waar hij de hand in heeft.

Meer dan leuk is het goede doel achter de Santa Run. Wie voor een pak betaalt, doneert dat geld via ‘Bart tegen kanker’ aan KiKa (kort voor ‘kinderen kankervrij’). Kinderen (small santa’s) rekenen 10 euro af, volwassenen (big santa’s) 15 euro.

Warme chocomelk en erwtensoep? ✅ Een... - Santarunoisterwijk

Warme chocomelk en erwtensoep? ✅ Een lekkernij onderweg?✅ Muziek en activiteiten op het lindenplein?✅ (Veel) oliebollen?✅ Santarunoisterwijk.nl

Merkelbach is een 35-jarige politierechercheur die er in zijn vrije tijd een missie op nahoudt. ,,Door sportieve prestaties geld bijeenbrengen voor onderzoek naar kanker.”

Gesponsorde marathons in New York, China en Athene heeft de Oisterwijker al achter zijn naam staan. De Santa Run, met zijn rondje van slechts 2 kilometer, draait eerder om sfeer en saamhorigheid.

Volledig scherm
Bart Merkelbach, organisator van de Santa Run in Oisterwijk © Suzanne Verhagen

Het eerste jaar renden 220 kerstmannen mee. Vorig jaar waren het er alweer 50 meer. Ze liepen samen 3586,69 euro bijeen.

De santa’s beginnen zondag om 16 uur met hollen. Het gaat vanaf het Lindeplein over De Lind en de Dorpsstraat en via de Blokshekken weer terug.

De Santa Run sluit prima aan op WinterglO’w. Dat evenement van de middenstand dompelt vrijdagavond en zaterdagmiddag Oisterwijk in een bourgondisch kerstsfeertje onder.

Een marathon lopen is een heel ander verhaal, kan Merkelbach getuigen. ,,De eerste kilometers geniet je nog van de omgeving. Naarmate het steeds zwaarder wordt en je overal pijntjes gaat voelen, krijgen de emoties ook de overhand. Dan denk ik aan mijn vader, die zijn strijd tegen kanker heeft verloren. Bij de prestatie die hij heeft moeten leveren, steekt zo’n marathon nog schril af. Om over kinderen met kanker nog maar te zwijgen.”

KiKa Kaassoufflé

Lokale sponsors ondersteunen ‘Bart tegen kanker’. Dat het mes ook aan twee kanten kan snijden, bewijst de ‘KiKa Kaassoufflé’. Een eethuis op De Lind maakt voor elke verkochte kaassoufflé een bedrag over naar KiKa. De slogan die daarbij hoort: ‘Ga als een razend rendier naar eethuys en scoor zo’n lekkere goudgele rakker!’

Volledig scherm
Santa Run in Oisterwijk © Bart tegen Kanker
Volledig scherm
Massale deelname aan Santa Run in Oisterwijk © Bart tegen Kanker
Volledig scherm
Bart Merkelbach, organisator van de Santa Run in Oisterwijk © Suzanne Verhagen