Volledig scherm
De band (vlnr): vlnr Nicholas Calder, Sylvan Amoureus, Sander Timmermans (voor), Ivo de Groot, Niek de Groot (voor), Robbert van der Linden. © Wildschieters

Begonnen als cantusband dromen deze muzikanten van een doorbraak: maar eerst een ‘ultimate cantus’

Za 15 juni: De cijfers zijn, voor een biercantus, duizelingwekkend: 16.000 liter bier, 3500 deelnemers aan 450 tafels. Op één avond. De Eindejaarscantus in het Spoorpark wordt gigantisch. Ook leuk: het verhaal van de organisatoren. Ooit begonnen als cantusband, nu willen ze van de muziek leven. 

Pinkpop, Lowlands, The Passion en de Eindejaarscantus in het Tilburgse Spoorpark. Wat hebben ze gemeen? Het grootste live broadcasting bedrijf van Europa verzorgt de live beelden op de schermen die naast de het podium staan. Op de schermen van vijftien vierkante meter is het optreden te zien, zodat mensen achteraan ook mee kunnen kijken

Dat die schermen ook bij de Eindejaarscantus staan, wil wel iets iets zeggen over de omvang van het evenement dat op 5 juli in het Spoorpark neerstrijkt. Niet zomaar een cantus maar de ‘ultimate cantus’, eentje die andere cantussen doet verbleken. Er is zoveel bier nodig - vier liter per persoon - dat Bavaria tussentijds extra moet rijden. 

En dat voor een cantus die vijf jaar geleden ‘slechts’ 850 man trok. 

Bloed en zweet, maar geen donder

Volledig scherm
Een biercantus van de Band with Benefits. © Wildschieters

Misschien nog wel mooier dan de cantus is het verhaal van de organisatoren. De cantus komt niet voort vanuit de universiteit of de studentenverenigingen - zoals je misschien zou vermoeden - maar wordt georganiseerd door Band with Benefits. Ooit begonnen als een band om een cantus te begeleiden zijn de bandleden nu bezig met een professionele carrière als muzikanten. 

,,En één keer per jaar mogen we helemaal los met een eigen cantus”, lacht Niek de Groot (27). Vijf jaar geleden besloot de band om zelf een eindejaarscantus te organiseren. Daar kwam 850 man op af, het jaar daarop waren er 1100 deelnemers. Twee jaar geleden stond er 2100 man en dit jaar 3500. ,,Het evenement is redelijk populair ja, deelnemers komen zelfs uit Groningen. Ik denk ook dat het komt omdat onze cantus een open karakter heeft. Het is een cantus los van een vereniging of universiteit.”

Het is wel apart om als band (en hoofdact) een cantus te organiseren. ,,We ontvangen de deelnemers en moeten dan zo snel mogelijk het podium op.” Bloed, Zweet en Tranen staat ‘uiteraard’ op het repertoire, om zichzelf uit te dagen hebben ze Bohemian Rhapsody ingestudeerd. Niet op de lijst: ‘t Dondert En ‘t Bliksemt. ,,Vanwege de bierregen.” Yep, de bandleden kennen hun Pappenheimers. 

Leven als muzikant

De Band with Benefits-leden ambiëren het leven als muzikant. Naast De Groot zit er ook zijn broertje in, de twee groeiden ‘tussen de instrumenten op’. ,,Een aantal jaar geleden zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we de knoop doorgehakt: we proberen door te breken.” Een mooi voornemen, klinkt het, maar toch best wel gewaagd. ,,Je ziet iedereen om je heen aan een kantoorbaan beginnen, een vast inkomen hebben.” 

Maar het leven als band gaat best lekker: ze treden dit weekend op voor 6000 man op tijdens Hajraa (het grootste grasvolleybaltoernooi van Europa), spelen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en sluiten de introductietijd van Maastricht af met een optreden. ,,Gek genoeg zijn we met de TOP-week in Tilburg nog niet geboekt.” Hij lacht: ,,Maar dat halen we tijdens de cantus in.”