Bewoners van de Groenstraat in Udenhout met hun nestkastjes.
Volledig scherm
Bewoners van de Groenstraat in Udenhout met hun nestkastjes. © Hein van Iersel

Bewoners en mezen strijden samen tegen processierups in Udenhout

UDENHOUT - Wie in een straat woont met maar liefst 192 eikenbomen, betaalt deze zomer de hoofprijs: het stikt van de eikenprocessierupsen in de Udenhoutse Groenstraat. Buurtbewoners zetten zich gezamenlijk in voor een groene oplossing, namelijk het bouwen van mezenkasten. Eén voor elke boom.

 1. Eikenprocessierups vormt groot gevaar voor honden en daar weet dit baasje alles van: ‘Ik dacht dat ik Ouzo kwijt was’
  PREMIUM

  Eikenpro­ces­sie­rups vormt groot gevaar voor honden en daar weet dit baasje alles van: ‘Ik dacht dat ik Ouzo kwijt was’

  TILBURG - Eikenprocessierupsen lijken dit jaar een groter gevaar voor honden dan ooit. De beestjes zitten minder in bomen en kruipen via het onkruid uit de grond omhoog. Precies op de plek waar honden graag snuffelen. De insecten kunnen allergische reacties opwekken, of erger nog: fataal zijn. Bij Lotte Rube kwam het niet zover, maar ze spoedde wel met gierende banden naar de dierenarts toen bleek dat haar hond Ouzo in contact was gekomen met de processierups.
 2. Tips van ervaringsdeskundigen: dit doen mensen tegen de jeuk van de eikenprocessierups
  PREMIUM

  Tips van ervarings­des­kun­di­gen: dit doen mensen tegen de jeuk van de eikenpro­ces­sie­rups

  Ze kunnen weken jeuken en als je niet oppast krab je ze open en worden het wondjes. De haartjes van de eikenprocessierups zijn een ware plaag in zo goed als heel Brabant. Momenteel lijkt de overlast op het hoogtepunt, mogelijk aangewakkerd door de harde wind van eerder deze week, zo schreven we vrijdag. Daarop kwamen veel reacties van lezers, met tips om jeuk te voorkomen of te verminderen.