Volledig scherm
© Gemeente Duiven

Bijeenkomst in Tilburg over veranderend muziekonderwijs. ‘Docenten moeten buiten de lijntjes kleuren’

TILBURG - Het vak van docent muziek ziet er in de toekomst anders uit dan nu. Een leraar die aan één leerling vioolles zal minder vaak voorkomen. Dat voorspelt Carla Lagarde, teamleider Academie voor Muziekeducatie in Tilburg. Die opleiding is onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten. ,,We leiden onze studenten op tot muziek inspirator, tot duizendpoot.” De nieuwe koers van de opleiding staat donderdag centraal bij een bijeenkomst bij Factorium.

Onderwijs, Centra voor de Kunsten en muziekscholen zijn in ontwikkeling. Muren tussen disciplines brokkelen af en muziek maken in groepen is populair. Er is een tekort aan muziekdocenten, tegelijkertijd vragen instellingen en scholen om innovatieve, flexibele kunstvakdocenten die op een breed terrein inzetbaar zijn. ,,Er is behoefte aan mensen die buiten de lijntjes kleuren.”

Ondernemend

Carla Lagarde: ,,Scholen werken steeds vaker projectmatig waarbij kunstdisciplines worden geïntegreerd. Dat vraagt om ondernemende docenten met visie. Ook uitvoerende instellingen als philharmonie zuidnederland doen veel aan educatie en vraagt om docenten die willen experimenteren.” 

De Academie voor Muziekeducatie past de opleiding aan om aan de eisen van het werkveld te voldoen. Dat veld krijgt een belangrijke rol bij de opleiding, want de muziekstudenten gaan hun projecten in de praktijk uitwerken en toetsen.  Bij de Hogeschool voor de Kunsten is nauwe samenwerking met de andere opleidingen.

Over tien jaar

,,Onderwijs loopt altijd achter ontwikkelingen aan", zegt Lagarde. ,,Bij de inrichting van de opleiding gaan wij nu uit van hoe het muziekonderwijs er over tien jaar zal uitzien.  De toekomst vraagt om flexibele mensen bij wie muzikant zijn nog steeds de basis is.” 

Met de bijeenkomst bij Factorium wil Lagarde bereiken dat muziekscholen en  Centra voor de Kunsten minder als eilandje functioneren, maar elkaar juist opzoeken. Het evenement bij Factorium begint donderdag om 15 uur.