De wasvrouw had tijdens de Boerendag in Alphen duidelijk de wind mee.
Volledig scherm
De wasvrouw had tijdens de Boerendag in Alphen duidelijk de wind mee. © Pix4Profs/Jan Stads

Boerendag Alphen: nostalgie regeert

ALPHEN - De Boerendag in Alphen was een palet van het voormalige boerenbedrijf. Geen kopzorgen over CO2-uitstoot, melkquotum of emissie-eisen.

Tijdens de 36ste editie van de Boerendag in Alphen werd duidelijk dat het voor de boer van toen belangrijk was dat zijn vee gezond bleef, de gewassen goed groeiden, het weer was om te oogsten én dat hij daar genoeg 'volk' voor had. Maar hij nam ook de tijd om 'te buurten'.

‘Maaien en hooien’

Op het terrein aan de Oude Rielseweg kwamen de bezoekers ogen tekort. 'Maaien en Hooien' was dit jaar het thema. Door zware trekpaarden voortgetrokken zelfbinders verpakken het graan in schoven. Daarna de schoven opsteken op de boerenkar en klaarzetten voor de (voor die tijd) geavanceerde dorsmachines. En wat is er dan mooier om als kind daarna op zo'n kolos een mooie voor in het voormalige graanveld te mogen ploegen? Maar eenmaal bovenop die brede rug werd het voor sommige kinderen te spannend; met tranen in de ogen toch maar gauw weer op de veilige grond. Dan is het toch fijner om op zo'n hoge boerenkar een rondje te maken over het terrein.

Belgische bezoekers

De strakke organisatie van de Alphense Boerendag leunt al jaren op een grote groep vrijwilligers. Jeanne Blous, lid van Dameskoor Avanti staat bij de entree. ,,De mannen in ons koor deden dit al een aantal jaar. Maar die groep wordt stilaan te klein. Daarom pakken wij het nu met ze op. Wat ons opvalt is dat er veel Belgische bezoekers zijn gekomen.''

Het themavoertuig dit jaar was de Unimog; tientallen bedrijfswagens van dit merk in alle soorten en maten staan glanzend in de zon.

Jeugdsentiment

Er zijn ook demonstraties. Zo worden de schapen vakkundig door de herdershond bij elkaar gedreven en trotseren Belgische vendeliers de fel aanwakkerende wind. Waar de kinderen zich vermaken met de boerderijdieren, halen zestigers jeugdsentiment op. Opgepoetste Kreidler- en Zündapp-brommers defileren over het grote evenemententerrein en maken een tour door de regio. Een aantal zeventigers met vooral een boerenverleden beweegt als veteranensportgroep op Tirolermuziek.

Als tegen het eind van de middag de Boerendag op zijn einde loopt en het Brabants Buske weer op huis aanrijdt, staan de specials alweer klaar voor de Mudrace: met veel gebrul door een vijftig meter lange modderbak zien te komen. Blous: ,,Da's vooral voor de jeugd. Die vermaken zich daar wel mee. En daarna wordt 't vast nog gezellig en laat in de tent!''