Daar gaat een deel van de brug over de Oisterwijksebaan.
Volledig scherm
Daar gaat een deel van de brug over de Oisterwijksebaan. © Jan van Eijndhoven

Brug vliegt even een stukje door de lucht

TILBURG - Alsof het niet is, werd zaterdag gewoon een brug opgetild en op een schip weggevoerd. Of in elk geval: het bewegingsmechanisme van de brug bij de Oisterwijksebaan in Tilburg. Die is de komende vijf weken buiten gebruik. 

Het houten wegdek op de brug was nodig aan vervanging toe. Auto's die er nu overheen reden, zorgden zelfs voor geluidsoverlast. De brug is van 1951 en als hij weer is gerenoveerd, moet die er weer jaren tegenaan kunnen. 

Zaterdag werd met behulp van een telescoopkraan op de vaste wal het bewegende deel van de brug zo opgetild, zoals te zien is op de foto's van Jan van Eijndhoven. Een fluitje van een cent, zo leek het althans vanaf de was gezien. De brug is inmiddels afgevoerd en op weg naar de werkplaats 

Houten dek komt niet terug

En misschien goed nieuws voor de omwonenden: het houten dek komt niet meer terug. Het brugdek wordt van composiet. 

Verkeer via de weg en op het water moet rekening houden met omleidingen. Tot 23 november kunnen boten en schepen overigens wel langs een kant van de pijler varen. Tussen zaterdag 23 en maandag 25 november ligt de scheepvaart daar wel helemaal stil. Dan wordt de brug weer terug geplaatst. 

De brug op weg naar de werkplaats.
Volledig scherm
De brug op weg naar de werkplaats. © Jan van Eijndhoven