De Dorpsstraat in Oisterwijk.
Volledig scherm
De Dorpsstraat in Oisterwijk. © Ap Chakur

Burgemeesters zijn te spreken over naleving van regels ‘Eén horecaondernemer in Oisterwijk de fout in’

updateOISTERWIJK - Toezichthouders zijn er in de regiogemeenten dinsdag op uitgestuurd om te kijken of inwoners de aangescherpte regels naleven: geen samenscholingen en anderhalve meter afstand houden.

,,De algemene indruk is dat mensen zich er goed aan houden", maakt burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk de eerste balans op.

Ook zijn collega Mark van Stappershoef in Goirle is te spreken over het gedrag van zijn inwoners: ,,Ik denk dat na maandag bij veel mensen het kwartje echt is gevallen.”

Burgemeester Mark van Stappershoef van Goirle blikt terug en kijkt vooruit tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
Volledig scherm
Burgemeester Mark van Stappershoef van Goirle blikt terug en kijkt vooruit tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. © Willem De Volder

Eenzelfde geluid vertolkt de nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek, Evert Weys: ,,Veruit de meeste mensen gedragen zich verantwoordelijk. Als het nodig is, zal ik zeer zeker handhaven. We hebben met de noodverordening de middelen gekregen om dat te doen.”

Jongeren bij De Hovel

De drie burgemeesters hebben geen plekken afgesloten voor publiek. Buitengewone opsporingsambtenaren weten wel waar ze moeten controleren. Zo hebben de boa's van Goirle jongeren aangesproken die samenschoolden bij winkelcentrum De Hovel en de sportvelden.  

Burgemeester Evert Weys werd vorige maand rondgeleid in zijn nieuwe gemeente Hilvarenbeek. Een maand later moet hij de rol van crisismanager al op zich nemen.
Volledig scherm
Burgemeester Evert Weys werd vorige maand rondgeleid in zijn nieuwe gemeente Hilvarenbeek. Een maand later moet hij de rol van crisismanager al op zich nemen. © Pix4Profs / Joris Buijs

,,Ook in de winkels wordt duidelijk aangegeven dat mensen bij elkaar uit de buurt moeten blijven”,  constateert Janssen in Oisterwijk. Voor één horecaondernemer heeft Janssen wel een voornemen tot bestuursdwang klaar liggen. Op het terras van de betreffende zaak in het centrum zijn gasten aangetroffen. 

Quote

Ook in de winkels wordt duidelijk aangegeven dat mensen bij elkaar uit de buurt moeten blijven

Burgemeester Hans Janssen (Oisterwijk)

Beide weekmarkten in de gemeente Oisterwijk gaan gewoon door, maar er komen extra borden te staan die bezoekers op de regels attenderen. 

Heel andere problemen in augustus 2018 op de weekmarkt van Oisterwijk: koopman treft met keukentrapje maatregelen na stortbui.
Volledig scherm
Heel andere problemen in augustus 2018 op de weekmarkt van Oisterwijk: koopman treft met keukentrapje maatregelen na stortbui. © Toby de Kort

Ook lopen er namens de gemeente boa's rond die bekeuringen uit kunnen schrijven. Minister Grapperhaus meldde maandag dat een bon voor particulieren tot 400 euro kan oplopen. Het tienvoudige geldt voor ondernemingen die de fout in gaan.

Drukte bij de milieustraat

De drukte bij de milieustraten baart de burgemeesters zorgen. Zeshonderd meldden zich er dit weekend in Hilvarenbeek. ,,Ik begrijp dat iedereen nu zijn tuin op orde wil hebben en gaat opruimen", zegt Weys. ,,Maar spaar het alsjeblief even op.”

Het gaat Weys ook om de veiligheid van de medewerkers, die door de enorme drukte wellicht niet voldoende afstand kunnen houden. ,,Als het de komende dagen niet verandert, dan overweeg ik verdergaande maatregelen te treffen.”

Drukte bij de gemeentewerf ondanks de oproep van de gemeente Hilvarenbeek om alleen te komen indien dat strikt noodzakelijk is.
Volledig scherm
Drukte bij de gemeentewerf ondanks de oproep van de gemeente Hilvarenbeek om alleen te komen indien dat strikt noodzakelijk is. © BD

Niet bij minste geringste

,,Wij zijn geen gemeente die bij het minste geringste overal meteen bovenop zit”, reageert burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand. 

Volgens haar heeft het gros van de inwoners zich afgelopen week uitstekend gehouden aan de geldende richtlijnen. Ook het mooie lenteweer en het feit dat de meeste mensen thuis werken, heeft nog niet tot meer overlast geleid. 

Kijken naar extra controles

,,We bekijken de rest van de week óf en waar toch extra controles nodig blijken aan de hand van de verscherpte maatregelen”, aldus Van Aart.

Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand
Volledig scherm
Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand © Ann-Sophie Falter
  1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
    PREMIUM

    Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

    BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”