Buurtrestaurant Resto VanHarte serveert op veertig plaatsen in Nederland maaltijden.
Volledig scherm
Buurtrestaurant Resto VanHarte serveert op veertig plaatsen in Nederland maaltijden. © Vincent van den Hoogen

Buurtrestaurant Resto VanHarte opent in de Reeshof

TILBURG - Resto VanHarte opent op 4 oktober de deuren in wijkcentrum Heyhoef. Iedere vrijdag wordt voor maximaal vijftig mensen een betaalbaar driegangenmenu geserveerd.

Resto VanHarte is een landelijke organisatie met veertig Resto's, waaronder drie in Tilburg. Ze richt zich op mensen met een beperkt inkomen. Daarvoor krijgt ze ook subsidie van de gemeente, zegt Restomanager Manita Rovers, die Tilburg onder haar hoede heeft: ,,Maar iedereen is bij ons van harte welkom, jong en oud, alleen of samen. Het maakt niet uit. Ons streven is om mensen van verschillende leeftijden bij elkaar te brengen.”

Professionele kok

Een professionele kok bereidt de maaltijd en vrijwilligers helpen met serveren. Een diner kost zo’n 7 euro, minima betalen 4 euro en klanten van de Voedselbank 2 euro.

In de Reeshof hoopt het buurtrestaurant tevens iets te kunnen doen voor mensen die zich eenzaam voelen. ,,Dan heb je het niet alleen over ouderen. Dat kan ook gelden voor mensen die gescheiden zijn of van wie de partner is overleden.” De Resto-diners worden soms gecombineerd met andere activiteiten in het wijkcentrum.

Jaarlijks al 18.000 maaltijden in Tilburg

Wie mee wil eten, moet vooraf reserveren via de website van Resto VanHarte. De deuren van het restaurant in het wijkcentrum aan de Kerkenbosplaats gaan vrijdag om 17.30 uur open. Vanaf 18 uur wordt het diner opgediend. 

Jaarlijks serveert Resto VanHarte in Tilburg 18.000 maaltijden. De Tongerlose Hoef zit twee avonden in de week - 60 klanten per avond - altijd vol, aldus Rovers. Dat geldt meestal ook voor de twee avonden in Het Kruispunt, waar plek is voor 75 mensen. Het derde buurtrestaurant is eens per week in De Symfonie. 

De opening 4 oktober in De Reeshof valt samen met het kinderboekenweek in het wijkcentrum en wordt verricht door wethouder Esmah Lahlah. Op het menu staat een 'reisdiner’.