Chroom-6 Tilburg: 430 aanvragen voor vergoeding 7000 euro
TILBURG - Voor de vergoeding van 7000 euro voor slachtoffers van de Tilburgse chroom-6 affaire, zijn inmiddels 430 verzoeken ingediend. De onafhankelijke commissie beoordeelt die alvorens de gemeente tot uitbetaling overgaat.
In totaal komen op papier zo'n 800 mensen voor de vergoeding in aanmerking: iedereen die tussen 2004 en 2011 over de vloer kwam bij de werkplaats waar werklozen werden verplicht treinen te schuren met verf waarin het kankerverwekkende middel zat. Dat gebeurde veelal onbeschermd.
Op 1 april jongstleden werd de regeling opengesteld. De nog op te richten onafhankelijke commissie bepaalt of indieners aan de voorwaarden voldoen. Als dat het geval is en de aanvraag voor 1 mei compleet is, dan gaat de gemeente voor 7 juli tot betaling over. ,,Geef de vergoeding pas uit als u zeker weet dat u die krijgt", zo adviseert de gemeente in een brief.
Namen commissie maandagavond bekend
Raadsleden bespreken maandagavond de door Burgemeester en Wethouders voorgestelde opzet van de ondersteuning van de betrokkenen in de chroom-6 affaire. De externe commissie ziet erop toe dat de regeling onafhankelijk en efficiënt wordt uitgevoerd. Over de bemensing van de commissie worden maandagavond mededelingen gedaan.
Naast de algemene vergoeding kunnen mensen die een ziekte of aandoening hebben door chroom-6 aanspraak maken op een schadevergoeding van 5000 tot 40.000 euro. Dat kan bijvoorbeeld long-, neus- of maagkanker zijn, chronische longziekten of bepaalde vormen van eczeem. Basis om schade te kunnen claimen is een verklaring van een behandelend arts.
Schrijnende gevallen
In de praktijk gebeurt de ondersteuning van slachtoffers door een steunpunt van inhoudelijk deskundige ambtenaren. Zij kunnen intern een beroep doen op specialisten. Daarnaast komt er een platform van experts als een letselschadejurist, een medicus, een jurist en iemand van slachtofferhulp. Dat kan - op verzoek van de onafhankelijke commissie - onder meer advies geven over schrijnende gevallen.
De opzet is besproken met drie mensen die zelf op de werkplaats werkzaam zijn geweest. Hun wens voor een continu bemensd steunpunt met experts is echter niet overgenomen. Slachtoffers kunnen vragen via telefoon, email, of whats-app indienen en eventueel een afspraak maken op het stadskantoor aan het Koningsplein of het UWV-gebouw aan de Burgemeester Brokxlaan.
Debat zonder wethouder De Ridder
Een debat over de fouten die de gemeente heeft gemaakt in de chroom-6 affaire en de lessen die daaruit getrokken moeten worden, wordt volgende maand gevoerd. De vraag is dan ook of eventueel extra onderzoek moet komen. Wethouder Erik de Ridder, tot nu toe eerstverantwoordelijk bestuurder, is ook daar niet meer bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Een ticket voor Feyenoord voor een godsvermogen: ‘Misselijk van het idee dat ik de finale zou missen’
OISTERWIJK - Vier Oisterwijkse Feyenoord-fans beleven deze dagen in Tirana hun hoogtepunt van het seizoen. In de Albanese hoofdstad wordt woensdagavond de finale om de Conference League tussen hun club en AS Roma gespeeld. ,,Dit wilden we niet missen.” -
PREMIUMUPDATE
Zes meldingen van mogelijke drogering met injectienaalden tijdens Pleinfestival in Kaatsheuvel
KAATSHEUVEL - Zes mensen zijn zaterdagavond mogelijk met een injectienaald met verdovende middelen geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. Daar is sinds donderdag het Pleinfestival in volle gang. Voorzitter Joost van de Wouw is meer dan geschrokken. ,,In 38 jaar is hier nog nooit een politieagent geweest.” -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Rolt daar een robot door het restaurant? ‘Ze nemen het zware en vieze werk over’
TILBURG - Robots die het eten brengen of tegen mensen in de rij praten. Meloen die al in uitgeschepte bolletjes aankomt bij restaurants - zodat de kok dat niet hoeft te doen - en waar de ovens zichzelf schoonmaken. Je moet wat om het gigantische personeelstekort in de horeca op te vangen. ,,Het gaat om gastvrijheid en het koken, fijn als je ‘het gedoe’ eromheen kunt automatiseren.”
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Tilburg wil meer ruchtbaarheid geven aan energiecompensatie op maat
TILBURG - Meer inwoners van Tilburg moeten bekend raken met de mogelijkheid om een energiecompensatie aan te vragen. Dat vindt een grote meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad. Die heeft het college opgedragen om via de gemeentelijke website en andere mediakanalen inwoners te informeren over maatwerkregelingen. -
Personeelstekort: minder bussen in West-Brabant en Tilburg tot de zomer
BREDA - Er gaan na het Hemelvaartsweekend voorlopig minder bussen rijden in West-Brabant en in de regio Tilburg. Personeelstekort is daarvoor mede de reden, zo laat Arriva weten. Vanaf maandag 30 mei geldt een vakantiedienstregeling.