Code oranje in Brabant voor zware onweersbuien: blikseminslag, gewonden en problemen met treinen

VIDEONederland wordt woensdag geteisterd door noodweer. Vanmorgen trokken zware regen- en onweersbuien over Brabant. Later vanmiddag en vanavond is er opnieuw kans op flinke buien, die plaatselijk gepaard gaan met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. 

Code Oranje

Het zuiden van het land wordt woensdagmiddagavond het eerst getroffen door lokaal stevige onweersbuien. Omstreeks half zes is de code oranje afgegeven voor de zware onweersbuien. Deze gaan gepaard met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. Vooral in het oosten bestaat de kans dat de buien nog zwaarder uitpakken. Later in de avond en in de nacht naar donderdag verdwijnen de buien weer.

Volgens het KNMI kunnen het verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden van het weer. Het instituut geeft het advies om open water en open gebieden te mijden. Onder bomen schuilen wordt tevens afgeraden.

Neerslag

Verschillende plaatsen worden woensdagavond getroffen door forse neerslag. Zo heeft de brandweer in Zundert zijn handen vol aan de neervallende regen. Er valt zo veel, dat de riolering onder de Beukenlaan het water niet aankan en de straat hierdoor volloopt. De zwaarte buien hangen momenteel boven Breda, Oosterhout en Waalwijk. In Etten-Leur en Gilze vallen grote hagelstenen van zeker twee centimeter breed.

Avondvierdaagse

Volledig scherm
Binnenstad van Breda © Ton De Hart

Op verschillende plekken in Brabant zijn vanavond avondvierdaagsen. Of die allemaal doorgaan, is vanwege het weer nog niet duidelijk. De organisatie van de avondvierdaagse in Sleeuwijk laat op Facebook weten dat de vierdaagse vanavond niet doorgaat. Ook in Etten-Leur, Almkerk, Tilburg, Sprang-Capelle en Woensdrecht wordt de wandeltocht afgelast.

Blikseminslag

In Waspik is er vanwege blikseminslag bij een woning aan de Benedenkerkstraat brand uitgebroken. Omwonenden hoorden een enorme knal en zagen niet veel later hoe het rieten dak van het huis vlam vatte.

In Ossendrecht is op de voormalige Koningin Wilhelminakazerne een groep militairen in opleiding geraakt door de bliksem. Eén van hen is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Dertien anderen raakten lichtgewond.

Ook bij de spoorwegovergangen in Zevenbergen, Langeweg, Moerdijk en Zevenbergschen Hoek is het raak. De bliksem is ingeslagen, waardoor het mogelijk is dat de spoorwegovergangen dicht zijn en niet open gaan. ProRail doet er alles aan om de storing te verhelpen.

NS meldt dat er tussen Lage Zwaluwe en Oudenbosch geen treinen rijden door een overwegstoring. Dit duurt ten minste tot 19.45 uur. Er zijn stopbussen ingezet.

Heb je een foto van bliksem, onweer, hagel of flinke regen? Doorsturen mag! Dat kan via WhatsApp naar het nummer 06-10141812.

Bekijk hieronder de beelden van de brand in Waspik en overige meldingen over het weer.

Volledig scherm
Naderend onweer is te zien boven Made © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
Een onheilspellende lucht in Oosterhout © Wilfred
Volledig scherm
Donkere wolken te zien boven de Haasdijk in Den Hout. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
Bliksem in Hoogerheide © Naomi Blom
Volledig scherm
Naderent onweer in Klundert © Peter van Gestel
Volledig scherm
Overtrekkend lagedrukgebied boven Lage-Zwaluwe © Hendrik Bosma
Volledig scherm
Hagelstenen in Etten-Leur © Roland