Geen terrassen in Oisterwijk en dus ook geen precariobelasting voor de gemeente
Volledig scherm
Geen terrassen in Oisterwijk en dus ook geen precariobelasting voor de gemeente © Kim Spanjers

Coronarekening gaat voor Oisterwijk naar het half miljoen: vooral toeristenbelasting in de min

OISTERWIJK - Gemeenten die het financieel toch al moeilijk hebben, worden door corona extra op de proef gesteld. Oisterwijk heeft becijferd hoe groot de schade van de crisis nu al is: 440.000 euro. Maar de gemeente verwacht dat het daar niet bij blijft.

Grootste kostenpost is de lagere opbrengst van de toeristenbelasting: 215.000 euro. Het afgelasten van de kermissen in Oisterwijk en Moergestel zorgt voor een negatief saldo van 95.000 euro. 

Gemiste dividend van de WSD (sociale werkvoorziening) is ‘goed’ voor 65.000 euro. Horecaondernemers hoefden geen precariobelasting voor hun terrassen te betalen: 30.000 euro. Aan parkeerboetes liep Oisterwijk een even groot bedrag mis.

En ten slotte kostte het inrichten van een tijdelijke huisartsenpost aan de Burgemeester Verwielstraat de gemeente 5000 euro.

WMO

‘Opvallend’, zo informeert het Oisterwijkse college de gemeenteraad, ‘is dat het aantal WMO aanvragen in Oisterwijk sinds de crisis is afgenomen.’

WMO-voorzieningen, van taxivervoer tot trapliften, hebben samen met de kosten van de jeugdzorg de gemeentekas van Oisterwijk de afgelopen jaren uitgehold.

Burgemeester en wethouders hebben fikse bezuinigingen op de WMO aangekondigd. Rijk aan de meevaller in de coronatijd rekent Oisterwijk zich ook niet: ‘Wij verwachten dat het aantal aanvragen weer zal toenemen naarmate de maatregelen worden afgebouwd.’