MTV is in Moergestel aan zijn duizendste uitzending toe.
Volledig scherm
MTV is in Moergestel aan zijn duizendste uitzending toe. © MTV

Duizendste uitzending van MTV komt eraan in Moergestel: hoofdredacteur presenteert Top 5

TOP 5MOERGESTEL - MTV, de lokale omroep van Moergestel, is op oudejaarsavond aan zijn duizendste uitzending toe. Vers bloed en extra euro’s zijn welkom, maar terugblikken is ook fijn. Hoofdredacteur Hans van Brunschot presenteert hieronder zijn Top 5 van 38 jaar lokale omroep in Moergestel.

Het was in 1981 ronduit spectaculair: ineens stond de kerktoren van Moergestel op tv. De spits bibberde aan de bovenkant van het scherm wel wat. Maar het was toch echt waar. Moergestel had zijn eigen tillevisie.

‘Na veel geruchten en voorbereidingen is het dan zover’, sprak naast een kamerplant presentator Hans van Brunschot. Hij voert 38 jaar later nog altijd zo’n 25 veelal hondstrouwe vrijwilligers aan. 

Op oudejaarsavond vieren ze hun duizendste uitzending. Vrijdag is publiek welkom bij de opnames vanaf 19.30 uur in Den Boogaard. Koffie en thee staan klaar.

Burgemeester schenkt koffie

Van Brunschot en zijn team beloven een ‘dampende talkshow’. Er wordt live een aflevering opgenomen van de successerie ‘Op de koffie bij’, met burgemeester Janssen die de koffie inschenkt. Ook een hilarische kwis, conferences, Moergestelse muziek en een blik in het MTV-verleden staan op het programma.

Het verkiezingsdebat: vaste waarde bij MTV in Moergestel
Volledig scherm
Het verkiezingsdebat: vaste waarde bij MTV in Moergestel © John Schouten/PVE

De LOG uit Goirle is nog 9 jaar ouder, maar ook MTV hoort bij de oudste lokale omroepen. Gevraagd naar de kracht van MTV, antwoordt Van Brunschot: ,,Herkenbaar en respectvol dichtbij het dorp en zijn inwoners blijven.”

MTV op z'n Engels

Het Moergestelse MTV wist ook een aanval af te slaan van het veel grotere Music Television (MTV op z’n Engels). Even moesten de Moergestelse tv-makers zich EmTeVe noemen, maar aan het eind van 2017 was de originele afkorting heroverd.

Quote

Aanwas is ook bij ons de zwakke plek

Hans van Brunschot

Van Brunschot heeft nu als hoofdredacteur andere zorgen. ,,Aanwas is ook bij ons de zwakke plek. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Ze krijgen de beste apparatuur en een prima opleiding. En ze mogen meteen mee op pad.”

Bereik onder druk

Het bereik van MTV staat ook onder druk. Wie voor glasvezel heeft gekozen, mist MTV. Wat ook geldt voor abonnees van KPN, Tele2 of Telfort. ,,MTV zit, net als het gros van de Moergestelnaren, bij Ziggo. Maar we willen iedereen bereiken. Dat kan door ons aan te sluiten op de mediahub.”

Daar zijn duizenden extra euro’s mee gemoeid, beseft Van Brunschot. ,,Misschien staat iemand in het dorp voor ons op.”  

DE TOP 5 VAN HANS VAN BRUNSCHOT

Het Brabants Dagblad vroeg Hans van Brunschot 5 ‘highlights’ uit 999 uitzendingen van MTV terug in herinnering te roepen. Hieronder komt zijn lijstje.

1. Op de koffie bij...

‘Op de koffie bij... was een klassieker in alle opzichten. Markante dorpsgenoten werden opgezocht om onder het genot van een kop koffie hun leven door te nemen en niet zelden vertelden zij openhartig over wat hun zoal overkomen was. 

In 1984 ging Hans van Brunschot voor MTV 'op de koffie bij' Nilles op 't Hoog.
Volledig scherm
In 1984 ging Hans van Brunschot voor MTV 'op de koffie bij' Nilles op 't Hoog. © MTV

Eén van de meest memorabele was het gesprek met Nilles op ‘t Hoog die op zondag 27 maart 1977 zijn vrouw en drie dochters verloor tijdens de vliegramp op Tenerife. Waar Nilles de kracht vandaan haalde om door te kunnen gaan met zijn leven vraag ik me nog steeds af. Op de Koffie bij... is één van de langst lopende series bij MTV en die met Nilles wellicht de meest indrukwekkende. Deze aflevering werd uitgezonden op 26 oktober 1984. 

2. Moergestel in de oorlogsjaren

Een documentaire met daarin de persoonlijke verhalen van dorpsgenoten over hun belevenissen in de tweede wereldoorlog. Markante persoonlijkheden zoals o.a. Janus Hofhuizen, Sjef Meeuwis, Graad Ketelaars maar ook de Russische krijgsgevangene Mamedov doen hun verhaal. 

Janus Hofhuizen vertelt voor MTV over Moergestel in oorlogstijd (1994)
Volledig scherm
Janus Hofhuizen vertelt voor MTV over Moergestel in oorlogstijd (1994) © MTV

De documentaire won een landelijke prijs binnen de Organisatie voor Lokale Omroepen Nederland. De documentaire werd uitgezonden op 26 oktober 1994.

3. Een herder in beeld

Een bijzonder portret van pastor Herman Jozef van den Broek, gemaakt ter gelegenheid van zijn 40-jarig priesterschap, 25 jaar pastor in Moergestel en zijn 65e verjaardag in 1998. Familie en vrienden laten hun persoonlijke licht schijnen op deze herder die op geheel eigen wijze zijn schaapjes bij elkaar hield

Een herder in beeld (documentaire MTV over pastoor Van den Broek uit 1998)
Volledig scherm
Een herder in beeld (documentaire MTV over pastoor Van den Broek uit 1998) © MTV

De documentaire was goed voor een landelijke eerste prijs voor lokale omroepen in Nederland. Hij werd uitgezonden op 25 juni 1998. Herman Jozef Van den Broek overleed december vorig jaar.

4. In Gèssel staat een huis

Een hoog gewaardeerde serie waarin gekeken werd naar de historische bebouwing van ons dorp. Dorpsgenoten die ter plekke gewoond hadden vertelden over bijzondere straatjes en woningen uit het verleden. 

In Gessel staat een huis, serie van MTV (2005)
Volledig scherm
In Gessel staat een huis, serie van MTV (2005) © MTV

Weinig programma’s genereerden zoveel reacties als “In Gèssel staat een Huis” vanwege de verschillen van beleving door de dorpsgenoten. De still komt uit de aflevering van 28 april 2005.

5. We gaon te veld

Zonder meer de meest succesvolle, langstlopende en meest besproken serie is “We gaon te veld”. De casting van Janus en Noud, de beide hoofdrolspelers, was natuurlijk een gouden greep. Hun verhalen over vroeger werden herkend en van commentaar voorzien door nagenoeg het hele dorp. 

We gaon te veld, natuurserie bij MTV (2005), met Noud Vriens (links) en Janus Horvers (rechts) als gidsen.
Volledig scherm
We gaon te veld, natuurserie bij MTV (2005), met Noud Vriens (links) en Janus Horvers (rechts) als gidsen. © MTV

Telkens weer kwamen zij met bijzondere wetenswaardigheden op de proppen en wisten ze jarenlang de kijker te boeien. Legendarisch was de uitzending waarbij ze een kerststal in de natuur hadden gebouwd en tijdens de opnames spontaan uitbarsten in een gevoelig gezongen “Stille Nacht, Heilige Nacht”.