Mick Pitai werd op 15 september 2015 in zijn woning aan de Betuwestraat in Tilburg doodgeschoten.
Volledig scherm
Mick Pitai werd op 15 september 2015 in zijn woning aan de Betuwestraat in Tilburg doodgeschoten. © Bas Vermeer/BD

Duo moet jarenlang de cel in voor fatale roofoverval op Tilburger Mick Pitai

TILBURG - Twee mannen van 23 en 24 jaar zijn door het Gerechtshof in Den Bosch tot jaren celstraf veroordeeld voor een gewelddadige roofoverval in september 2015 in Tilburg. Daarbij kwam de 48-jarige Mick Pitai om het leven. 

Pitai werd in zijn huis in de Betuwestraat doodgeschoten. De verdachten waren op zoek naar sieraden, juwelen en wiet. Een derde verdachte tipte de mannen om het huis van zijn schoonvader te overvallen.

Het hof legt de 24-jarige man een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden en tbs met dwangverpleging op. Eerder werd hij door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar zonder tbs-maatregel. 

Dwangverpleging noodzakelijk

In hoger beroep hebben verschillende deskundigen bij het Pieter Baan Centrum onderzoek gedaan. Naar aanleiding van de conclusies van de deskundigen vindt het hof tbs met dwangverpleging noodzakelijk. Het recidivegevaar bij de 24-jarige man is volgens de rechters hoog. Zo is hij op 17-jarige leeftijd al eens veroordeeld voor doodslag.

De 23-jarige man werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Het hof legt een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden op. De gevangenisstraf is bij deze verdachte hoger dan bij de andere verdachte, omdat hij door het hof ook voor vier andere feiten, waaronder vuurwapenbezit en een poging doodslag, wordt veroordeeld. Voor het opleggen van tbs is bij deze man geen aanleiding, aldus het hof. Hij heeft tijdens het onderzoek volledig meegewerkt en erkende de ernst van zijn handelen, in tegenstelling tot de andere verdachte. 

Op zoek naar wiet, geld en sieraden

Op 15 september 2015 gingen de twee mannen ieder met een vuurwapen op pad om een woning in Tilburg te overvallen. De bewoner van de woning zou een grote hoeveelheid wiet, geld en sieraden in huis hebben. In de woning waren op het moment van de overval ook nog vier andere mannen te gast. De slachtoffers werden bedreigd en gedwongen om geld en sieraden af te geven. 

Het tweetal was niet tevreden met de buit. De drugs en grote hoeveelheden geld die ze verwachtten werden niet aangetroffen. De 24-jarige verdachte nam de bewoner - Mick Pitai -  mee naar de bovenverdieping. Daar is iets voorgevallen waardoor de bewoner dodelijk werd getroffen door een schot uit het vuurwapen van die verdachte.

Het duo moet aan de vier mannen die te gast waren in de woning tijdens de overval in totaal 17.000 euro schadevergoeding betalen.