Eftelingmedewerkers geen ‘politieagentje’ meer: bezoekers vrij om eigen actiefoto's te fotograferen na wild ritje in achtbaan
Volledig scherm
Eftelingmedewerkers geen ‘politieagentje’ meer: bezoekers vrij om eigen actiefoto's te fotograferen na wild ritje in achtbaan © ANP

Eftelingmedewerkers geen ‘politieagentje’ meer: bezoekers vrij om eigen actiefoto's te fotograferen

KAATSHEUVEL - Eftelingbezoekers die zichzelf in een lachwekkende pose op de fotomuur zien na een wild ritje in de achtbaan, zijn vanaf woensdag vrij daar een foto van maken. Tot nu toe was dit altijd ‘absoluut niet toegestaan’, maar een woordvoerder van het pretpark bevestigt dat de verbodsbordjes bij de balies verdwijnen. 

De Efteling wil niet meer dat medewerkers zich moeten gedragen als ‘politieagentje’ en verwijdert de bordjes bij de balies van de fotomuren. Daarop stond dat het verboden is voor bezoekers om een foto te maken van de fotomuur, waarop ze te zien zijn tijdens hun ritje in een attractie. 

‘Op vingers tikken is niet leuk’

,,Het is nog steeds officieel niet toegestaan, omdat we hier natuurlijk geld mee verdienen, maar we gaan het wel gedogen”, zegt de woordvoerder. De Efteling verkoopt dagpasjes voor 25 euro, waarmee de bezoeker onbeperkt actiefoto's kan downloaden. 

,,Het is dagelijkse praktijk dat bezoekers proberen een foto te maken van de fotomuur. Maar voor onze medewerkers is het helemaal niet leuk om steeds maar weer bezoekers op te vingers te moeten tikken.” Ingewijden vertelden aan de pretparkwebsite looopings.nl dat bezoekers weleens agressief werden als hen werd verteld dat het niet is toegestaan een foto van de muur te maken. Ook zou een medewerker van de attractie De Vliegende Hollander om die reden zijn bedreigd. De woordvoerder van de Efteling kan dit niet bevestigen. 

De Efteling wil dan ook een positievere uitstraling nastreven, waarin het gedoogbeleid past. De woordvoerder zegt dat de baliemedewerkers van het pretpark hun ‘focus verleggen van verbieden naar verkopen’ en alleen serieus geïnteresseerden gaan helpen. 

Tien attracties in de Efteling hebben zo'n actiefotomuur: Python, Symbolica, Droomvlucht, Carnaval Festival, Vogel Rok, Joris en de Draak, De Vliegende Hollander, Piraña, Fata Morgana en Baron 1898.