Volledig scherm
Twee van de vier vergiftigde chihuahua's maken het goed, de andere twee zijn nog ziek © Sas Witjes/HeelTilburgineengroep

Eigenaresse van vier vergiftigde chihuahua's bedolven onder negatieve reacties en dreigementen: ‘Ze zeiden dat ik nooit meer een dier mag hebben’

TILBURG - Sas Witjes, eigenaresse van de vier vergiftigde chihuahua's uit Tilburg, heeft donderdag ‘ontzettend negatieve reacties en zelfs dreigementen’ gekregen. Mensen namen haar kwalijk dat ze niet woensdag al met haar zieke honden naar de dierenarts is gegaan. ,,Daardoor leek het net alsof ik de boosdoener was, die zonder iets te doen toezag hoe mijn vier chihuahua’s aan het lijden waren.”

Volledig scherm
De chihuahua's van Sas Witjes die ziek op het tapijt liggen © Sas Witjes/Heel Tilburg in een Groep

Woensdagmiddag lagen de vier chihuahua’s van Sas Witjes uit de Reeshof in Tilburg bevend op het tapijt. Ze hadden broodjes knakworst van de straat gegeten, waar vermoedelijk pillen met gif in zaten verstopt. Ze vermoedt dat iemand de broodjes over de schutting heeft gegooid om ze te vergiftigen.

Ze ging niet naar de dierenarts, omdat ze pas uren later ontdekte dat haar honden niet meer overeind kwamen. ,,Ik belde twee dierenartsen. Die zeiden beiden dat als het gif langer dan vier uur in hun lijfjes zit, er waarschijnlijk niks anders op zit dan afwachten en bidden.” Gaan kon ze zeker volgens de dierenarts, maar die wist niet of ze nog iets voor haar honden kon betekenen.

Ze plaatste een bericht op Facebook om anderen te waarschuwen voor een mogelijke vergiftiger in de Tilburg Reeshof. 

Quote

Sommigen schreven mij een persoon­lijk bericht dat ze me wilden slaan, scholden me voor alles en nog wat uit.

Sas Witjes

Dreigementen

,,Maar mensen schreven me dat ze aangifte bij de politie gaan doen tegen mij, anderen zeiden dat ik nooit meer een dier mag hebben.” Ze kreeg de reacties in haar Facebook-chat van mensen die hadden gelezen dat ze wel welkom was in de kliniek, maar dat ze niet was gegaan. 

,,Sommigen schreven mij een persoonlijk bericht dat ze me wilden slaan, scholden me voor alles en nog wat uit.”

Dierenarts kan beslissing niet te gaan waarderen

Op de pagina van Dierenkliniek Smarius stond ook een waarschuwing te lezen over een vermoedelijke vergiftiger in Tilburg. ‘Dieren moeten bij een vergiftiging zo snel mogelijk een behandeling krijgen’. Dit werd door de kliniek niet genuanceerd genoeg geformuleerd, volgens Witjes, omdat zij er niet snel genoeg bij was geweest.  

In een reactie aan deze krant geeft de dierenarts aan dat hoe langer gif in een dier zit, hoe minder ze kan betekenen. ,,Op een gegeven moment is het afwachten en bidden”, zegt de dierenarts. ,,Omdat we geen zekerheid konden bieden aan de eigenaars, wilden zij nog even afwachten.”

In de vier chihuahua's van Witjes zat vermoedelijk al uren gif, waarschijnlijk was het zelfs al uit hun maag. ,,Dan heeft het geen zin om nog een maag leeg te pompen. Als ze wel was gegaan, dan hadden wij waarschijnlijk alleen nog aan symptoombestrijding kunnen doen” 

De dierenarts noemt de keuze van Witjes om woensdag niet te komen dan ook prima. De dierenarts laat weten dat de negativiteit naar Witjes nooit de bedoeling is geweest. De dierenkliniek heeft het bericht op Facebook, waar verschillende negatieve reacties onder stonden, verwijderd. 

‘Totale chaos op mijn Facebook’

,,Er ontstond totale chaos op mijn Facebook met boze berichten, bedreigingen. Er werd gezegd dat er aangifte tegen mij gedaan zou worden, mensen zeiden zelfs dat ik geen dieren meer mag hebben... ongelofelijk!”

De aandacht voor de vier chihuahua's en vooral naar diegene, die mogelijk vergiftigde broodjes over de schutting heeft gegooid, lijkt op de achtergrond geraakt. ,,Gelukkig hebben alle vier de nacht overleefd.” Toen ze vandaag  bij de dierenarts kwam, zijn twee honden meteen gezond verklaard. De andere twee moesten ter observatie in de dierenkliniek blijven, maar mogen vanavond waarschijnlijk ook naar huis. 

,,Ik ben ontzettend blij dat mijn honden nog leven. Wel heb ik er een stel grijze haren en rimpels van bijgekregen.”

De pillen laat ze testen in een lab om erachter te komen wat in de broodjes verstopt zat. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie om de broodjes met pillen erin.