Ellen Deckwitz

foto:Michel Goossen
Volledig scherm
Ellen Deckwitz foto:Michel Goossen © Michel Goossen

Ellen Deckwitz wint Tilburgse E. du Perronprijs

TILBURG - De E. du Perronprijs 2019 is toegekend aan Ellen Deckwitz voor haar bundel ‘Hogere Natuurkunde’.   De jury noemt het een fascinerende en onheilspellende dichtbundel, waarin verschillende genres, stemmen en stemmingen met elkaar worden verweven. De andere genomineerden waren Stephan Enter (voor ‘Pastorale’) en Asha Karami (voor ‘Godface’). De uitreiking van de prijs zou in april zijn, maar is verplaatst naar oktober.

In de bundel ‘Hogere Natuurkunde’is een kleindochter aan het woord die de stem van haar grootmoeder laat weerklinken en haar oorlogservaringen in Nederlands-Indië onder woorden probeert te brengen. Het levensverhaal wordt in flarden verteld. Deckwitz’ verhalende poëzie laat volgens de jury zien hoe families getekend worden door een land van herkomst dat is verwoest. 

omslag hogere natuurkunde

kosteloos
Volledig scherm
omslag hogere natuurkunde kosteloos © -

Uitreiking in de LocHal

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een kunstwerk dat is gemaakt bij het TextielMuseum in Tilburg.

De uitreiking is  op 15 oktober in de LocHal.  Voorafgaand aan de uitreiking houdt Maxim Februari, winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2020, de negende E. du Perronlezing met als titel ‘E. du Perron en de pseudo-identiteiten’.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences van Tilburg University en Kunstloc Brabant. Vorig jaar won Jan Leyers de prijs voor zijn boek ‘Allah in Europa’. Eerdere winnaars waren onder meer Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (2015).

  1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
    PREMIUM

    Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

    BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”