Volledig scherm
PREMIUM
Meer dan 200 bezoekers konden zondag ondanks het slechte weer en stevige rukwinden de verleiding niet weerstaan om de 192 treden van de Kempentoren in het Spoorpark te beklimmen. En ja: de toren wiebelt. Dat hoort zo. © Jan van Eijndhoven

Eng? Wellicht, maar Spoorpark-toren moet ‘wiebelen’

Di 10 dec: Als er een straf windje staat, zoals zondag, lijkt het uitzichtdek van de nieuwe toren in het Spoorpark op een boot die rustig op het water deint. Eng? Voor sommige mensen, maar het is toch echt de bedoeling. 

,,Als het niet buigt dan breekt het”, zegt torenbouwer Wiet van Meel over de Kempentoren in het Tilburgse Spoorpark. Het platform bovenin lijkt bij harde wind flink op en neer te gaan. ,,Het hoort zo”, verzekert Van Meel. ,,Toen ik op het World Trade Centre in New York stond, ging de bovenste drie meter naar links en rechts.”

Dat laatste voelt misschien zo, vertelt Jos Welberts van Adviesbureau Tielemans in Eindhoven: ,,Maar in werkelijkheid zal dat slechts een paar centimeter geweest zijn. Ieder gebouw heeft dat. De Kempentoren beweegt, in theorie, vier centimeter in de wind.”