Het afgebrande boerderijmuseum Grutje aan het Groot Loo in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
Het afgebrande boerderijmuseum Grutje aan het Groot Loo in Hilvarenbeek. © Facebook

Familie dankbaar voor steun na brand: ‘Grutje gaat gewoon verder’

HILVARENBEEK - Boerderij Grutje gaat gewoon verder, maar waarschijnlijk op een andere manier, zo laat het echtpaar Jack en Ria de Kort desgevraagd weten in Hilvarenbeek. Zondag werd het echtpaar overvallen door een brand in hun boerderij aan het Groot Loo in Hilvarenbeek. De langgevelboerderij uit 1889 met rieten kap werd door de vlammen verwoest en daardoor ook het museum dat daarin was gevestigd: 't Grutje. 

Zondag vloog de rieten kap van de boerderij Grutje aan het Groot Loo in brand.
Volledig scherm
Zondag vloog de rieten kap van de boerderij Grutje aan het Groot Loo in brand. © BD

,,Op dit moment kunnen wij weinig meedelen over de betekenis van het museum en in hoeverre er nog spullen zijn gered van de collectie. Wij zijn daar zelf nog niet aan toe en er moeten nog heel veel zaken geregeld worden rondom de afhandeling van de brand. Met onszelf en onze kinderen gaat het naar omstandigheden goed. Ook de dieren op de boerderij hebben nauwelijks iets meegekregen van de brand", schrijven Jack en Ria de Kort. 

‘Veel steun aan medeleven’

Verder zeggen ze dankbaar te zijn voor alle steun die ze krijgen. ,,Waar wij wel enorm veel steun aan hebben is het medeleven van buurtgenoten, familie, vrienden en alle overige mensen die ons museum ooit hebben bezocht of ons op een andere manier kennen.”

De naam ‘Grutje’ was een eerbetoon aan Gerardina de Kort-Van Dijk, die 102 jaar geleden deze boerderij op het Groot Loo kocht. Ze leefde van 1862 tot 1953 en wist als weduwe een gezin van acht kinderen op de been te houden. Haar achterkleinzoon Jack de Kort besloot in 2012 naast zijn melkveehouderij aan haar leven een museum te wijden. 

Interieur van het afgebrande boerderijmuseum Grutje in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
Interieur van het afgebrande boerderijmuseum Grutje in Hilvarenbeek. © Google