Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Gemeente Tilburg

Feest bij basisschool de Bibit, de Sporckt en kinderopvang de Teddybeer: 150ste schoolplein in de maak

TILBURG- Een schoolplein vol met grijze tegels kan écht niet meer. Dat vinden basisschool de Bibit, de Sporckt en kinderopvang de Teddybeer althans. Door de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ komt daar nu verandering in. Daarmee wordt het het 150ste schoolplein in Noord-Brabant. Tilburg is met 22 schoolpleinen van de toekomst hofleverancier in Brabant. 

De tegels worden vervangen door speelgroen, een moestuin en een modderkeuken. Door de subsidieregeling van de gemeente Tilburg ondergaan elke week twee schoolpleinen een metarmorfose, zo ook in woonwijk De Reeshof. Zowel basis- als middelbare scholen, die hun terreinen gezond, klimaatbestendig en avontuurlijk inrichten komen in aanmerking voor de 'Schoolplein van de toekomst’-subsidie.

Jan Baan van het Prins Bernhard Cultuur Fonds vindt het fantastisch dat al 150 scholen hun schoolpleinen 'vergroend’ hebben. ,,Duizenden kinderen spelen nu iedere dag in een gezonde leeromgeving én de pleinen dragen bij aan de klimaatbestendigheid van de buurt.”

Budget over

In totaal werd door de provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten 3,5 miljoen euro bij elkaar gelegd. Daarvan is nog 1,4 miljoen euro overgebleven, goed voor ongeveer honderd extra scholen.

Scholen met een goed plan voor de aanleg, het onderhoud en de inpassing in de lessen kunnen nog tot december 2021 een aanvraag doen voor een bijdrage. Deze bedraagt maximaal 70 procent van de kosten en kan oplopen tot een maximum bedrag van 14.000 euro. 

Overzicht schoolpleinen van de toekomst in Noord-Brabant
Volledig scherm
Overzicht schoolpleinen van de toekomst in Noord-Brabant © Provincie Noord-Brabant