Een eerdere editie van Aus Berlin.
Volledig scherm
Een eerdere editie van Aus Berlin. © Lisanne Wetemans & Jaap Beylevel

Festival Aus Berlin bouwt Berlijnse muur op (en publiek breekt 'm om middernacht weer af)

Woe 23 okt: Festival Aus Berlin houdt van een experiment, van het vreemde. Tijdens Aus Berlin wordt de zaal van de Tilburgse Club Smederij in tweeën gesplitst door een nagebouwde Berlijnse muur. Rond middernacht is het aan bezoekers om de muur opnieuw te doen vallen. 

Een deel van de Berlijnse muur.
Volledig scherm
Een deel van de Berlijnse muur. © EPA

Het wordt een flinke muur die de danszaal straks in tweeën snijdt, vertelt organisator Joep van Gorp. Het begin van de avond staat het publiek aan de oost- of westkant te dansen.

In twee gescheiden werelden met daartussen een douane of checkpoint. 

Zesde editie

Quote

Het wordt een haveloze muur

Joep van Gorp

,,Het wordt een haveloze muur, waarschijnlijk bouwen we hem op uit kartonnen dozen”, zegt Van Gorp. ,,We zijn nu nog aan het experimenteren met materiaal. Kunstenaar Erik Veldmeijer gaat er artwork aan toevoegen.” Aus Berlin vindt op 8 november plaats, om middernacht (9 november) is het precies 30 jaar geleden dat de muur viel. ,,Toen het symbool voor beperking en verdeeldheid, nu voor vrijheid en vereniging.”

Aus Berlin, een dancefestival met met Berlijnse dj’s, is alweer toe aan de zesde editie en doet altijd iets bijzonders. Zo werd het verlaten Berlijnse attractiepark Spreepark een keer nagebootst. Bij een andere editie moesten bezoekers over een hek klimmen, langs wild blaffende honden en veiligheidsmensen die ze in het Duits toeschreeuwden. Het achterliggende idee: bezoekers op scherp zetten, laten zien dat ze een andere wereld betreden. 

Doolhof & baby

Aus Berlin groeide snel. De eerste editie trok 500 bezoekers, afgelopen jaren werden de Koepelhal en Wagenmakerij gevuld met duizenden bezoekers. Verrassend genoeg schaalt Aus Berlin nu even af: er is plaats voor 600 bezoekers. 

,,Ik ben druk geweest met de komst van het doolhof (Van Gorp is de grondlegger van Doloris aan de Spoorlaan - red.) en mijn compagnon verwacht zijn eerste baby”, zegt Van Gorp. ,,Dus we doen het dit jaar even rustig aan.” 

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.