Volledig scherm
Geen Levenslied zonder Corry Konings. De Tilburgse zangeres deed álle 28 edities van het Levenslied aan en staat ook dit jaar weer op het podium aan de voet van de Katterug. © Beeld Werkt

Festival van het Levenslied eert Corry Konings en pakt uit met Tilburgs Uurtje: ‘Op verzoek van de fans’

Woe 22 mei: Het klassieke orkest keert voor het derde jaar terug en is groter dan ooit, er komen weer klinkende namen - van Corry Konings, Danny de Munk tot Django Wagner - én er is voor het eerst een Tilburgs Uurtje. Het tweedaagse Tilburgse Festival van het Levenslied maakt zich op voor de 29e editie, aankomend weekend.

Quote

Mede op verzoek van de Levenslied-fans hebben we nu op de zondag een uur met lokaal talent

Michiel Sampon

Geen Levenslied zonder Corry Konings. De Tilburgse zangeres deed álle 28 edities van het Levenslied aan en staat ook dit jaar weer op het podium aan de voet van de Katterug. Alleen wordt het dit keer extra bijzonder: Konings zit vijftig jaar in het vak en dat wordt uitbundig gevierd. 

Het Levenslied heeft dit jaar sowieso meer oog voor de eigen stad. Zo is voor het eerst een Tilburgs Uurtje. ,,Het Levenslied is zo groot geworden dat de programmering vol topartiesten zit” vertelt Michiel Sampon, woordvoerder van het festival. ,,Daardoor dreigt de lokale artiest ondergesneeuwd te raken. Mede op verzoek van de Levenslied-fans hebben we nu op de zondag een uur met lokaal talent.''

Dan komt Roy Donders optreden, welbekend, maar ook artiesten als Bas Hutten en Colinda.

Klassiek talent

Terwijl lokaal talent opduikt, keert het klassieke talent terug. Zo spelen Wolter Kroes, Danny de Munk, Wesley Bronkhorst en het trio Django Wagner, Frans Duijts en Peter Beense samen met het Eurergio Jeugdorkest. Het jeugdorkest - dit jaar met meer muzikanten - bestaat uit talenten van de Vlaamse en Zuid-Nederlandse conservatoria. De leden begeleiden de optredens én spelen ook populaire klassieke stukken. Zo krijgt het Levenslied voor het derde jaar op een rij 'een vleugje André Rieu mee'.

De opzet van het Levenslied is voor de rest niet wezenlijk veranderd. Het is nog altijd een gratis festival, zoals het in 1990 voor het eerst werd georganiseerd. Destijds was het de bedoeling om een gratis concert op te zetten voor mensen die anders niet de mogelijkheid hebben een concert te bezoeken.

Volgend jaar viert het Levenslied het dertig jaar bestaan. ,,Dat zal een bijzonder editie worden”, aldus Sampon. Waar precies aan gedacht wordt, is nog niet bekend.