Gehuld in een zuurstokroze shirt al hardlopend door de kermis van Tilburg

videoTILBURG - Van een uitbundige en volle grote zaal zullen ze bij 013 niet snel meer opkijken, maar wel als dat om zaterdagochtend vanaf negen uur gebeurt en de zaal met zuurstokroze shirts gevuld is. Twaalfhonderd deelnemers aan de Tilburgse Kermisrun werden vanuit het poppodium weggetoeterd voor vijf of tien kilometer over het kermisterrein en de binnenstad.

Onderweg deden de lopers twaalf attracties aan en locaties als Pathé, Doloris en de LocHal. Vorig jaar werd de hardloopronde, die plezier boven presteren stelt, op de laatste zondag van de kermis georganiseerd. Mede om de exploitanten te ontzien, is nu voor de eerste zaterdag gekozen.

Droog bleef het niet, en dus moesten deelnemers nog behoedzamer over de hindernissen. Die van Heroes City bijvoorbeeld, op het Stadhuisplein. De meesten gaan op hun gemak, en dus kan er aan de overkant van de straat ook best even gepauzeerd worden bij de Kop van Jut, waar Mascha Sleegers bij een eerste poging net naast de kop mikt. ,,Lopen gaat beter dan slaan", lacht ze.

Bij de finish is Levani Maspaitella (21) een van de eersten. ,,We wilden eigenlijk voor de tien kilometer gaan, maar zijn onderweg ergens verkeerd gelopen." Zo liep de Tilburger maar de halve afstand, maar was het toch vermoeiend. ,,Ik train bijna iedere dag in de sportschool, maar dat is toch een ander soort conditie." Het rondje kon hem desondanks bekoren. ,,Heel mooi, zo over het kermisterrein, vooral op het laatst bij de achtbaan."
En terwijl Levani dankbaar een beker water in ontvangst neemt, wordt op het podium de laatste groep weggetoeterd. En zoals het hoort bij de Kermisrun, klinkt bij de start al gejuich.

Volledig scherm
De route van de Kermisrun 2019. © Kermisrun
Volledig scherm
kermisrun tilburg © Jan van Eijndhoven