Volledig scherm
De Baroniebaan in Tilburg © Google Streetview

Gemeente laat 124 bomen aan Tilburgse Baroniebaan kappen

TILBURG - De Baroniebaan wordt in september of oktober het toneel van een flinke bomenrooi-operatie. In de berm tussen de twee rijbanen ruimen 124 moeraseiken het veld. 

De gemeente Tilburg laat het werk uitvoeren om de laanstructuur van de Baroniebaan voor de komende dertig jaar veilig te stellen. Ze heeft zich daarbij laten leiden door een advies van Van Helvoirt Groenprojecten. 

Om de laanstructuur in stand te houden is het raadzaam de bomen om en om te rooien, aldus dat advies. Daarmee krijgen ze weer ruimte zich verder te ontwikkelen. Nu beconcurreren de bomen elkaar. De kronen overlappen elkaar, door gebrek aan licht komt er steeds meer dood hout in. Als de onderlinge afstand 18 in plaats van 9 meter is verdwijnt dat euvel. 

Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) heeft de gemeenteraad laten weten dat de Stichting Stadsbomen de dunning onderschrijft. Hoewel het strikt genomen niet hoeft, worden de bomen elders vanwege de CO2-waarde door nieuwe aanplant gecompenseerd. 

De gemeente wil de operatie laten samenvallen met asfalteringswerk en de aanleg van een hemelwaterafvoer (blauwe ader) ter hoogte van de kruising Stroomlaan/Vierwindenlaan. 

  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.