Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Gemeente sluit akkoord via Skype over nieuwe woonwijk 'Tussen de Leijen' in Rijen

RIJEN - De gemeente Gilze en Rijen, woningcorporatie Leystromen en Ballast Nedam Development ontwikkelen samen de nieuwe woonwijk 'Tussen de Leijen' in Rijen. Via Skype hebben ze daartoe een intentieovereenkomst gesloten. 

Wethouder Sandra Diepstraten is blij dat op deze manier het akkoord is beklonken. ,,Mooi dat de moderne techniek ons in staat stelt op deze wijze de volgende stap te zetten in deze voor Gilze en Rijen belangrijke ontwikkeling. Juist nu is het belangrijk om alles wat door kan gaan, door te laten gaan.”

Voorbereidingen

In het noordoosten van Rijen verrijzen maximaal 375 woningen. De nieuwe wijk komt in het gebied tussen de Hannie Schaftlaan, Zwarte Dijk en de Mosstraat. Het plan sluit aan op de bestaande woningbouw aan het Sporkt, Breebroek en de Wouwerbroek. De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. 

Diepstraten benadrukt het belang van de ontwikkeling. ,,Het is belangrijk dat de gemeente ook in de toekomst voldoende woningen heeft die aansluiten bij de wensen van woningzoekenden. We bezitten samen de bouwgrond voor deze nieuwe wijk. Met deze overeenkomst leggen we vast dat we één stedenbouwkundig ontwerp gebruiken om bouwplannen verder uit te werken en met elkaar af te stemmen. Daarbij geldt dat er ruimte blijft voor andere projectontwikkelaars om aan te sluiten. Dat geldt ook voor mensen met plannen voor zelfbouwkavels.”

Gasloos

De bouwplannen zijn in overleg met omwonenden tot stand gekomen. Het voorontwerp bestemmingsplan lag begin februari ter inzage. ,,De ontvangen inspraakreacties zijn nu in behandeling", aldus wethouder Diepstraten. 

Projectontwikkelaar Ballast Nedam Development zet alle woningen energieneutraal neer. Ook zijn ze gasloos. Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development: ,,In alles wat wij doen, proberen wij een duurzame en sociale groei van steden en dorpen mogelijk te maken. Wij willen met onze inbreng, in samenwerking met Leystromen, een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving van deze nieuwe wijk met oog voor mens en natuur.”

Levensloopbestendig

Leystromen ziet een mooie taak vanuit haar maatschappelijke opgave. De mix van verschillende woningen voor verschillende doelgroepen draagt in haar ogen bij aan 'de hoge mate bij aan de leefbaarheid in de wijk'. De woningcorporatie realiseert ongeveer 40 sociale huurwoningen. Een deel daarvan bouwt zij mogelijk levensloopbestendig.