Gewapend met grijpers houden deze Tilburgers zelf de stad schoon: ‘Dweilen met de kraan open, maar we doen ons best’

Za 21 sept: Tegenover de mensen die achteloos de troep uit hun handen laten vallen, staat een leger vrijwilligers. Tilburgers die gewapend met een grijpstok hun leefomgeving - en ver daarbuiten - schoonhouden. Het is onbegonnen werk, ze doen het voor ‘dat kleine beetje voldoening’.

Ja, de stad wordt smeriger en nee, een oplossing is er zo 1,2,3 niet. De voorbije weken brachten we vijf verhalen over ‘het vuil en de stad’ (deel 1deel 2, deel 3deel 4 en deel 5). 

Geen optimistische verhalen, maar laten we op een vrolijke noot eindigen. Want steeds meer vrijwilliger nemen zelf het heft in handen, vragen een gratis grijper bij de gemeente aan. Trekken er zelf op uit om de straten te kuisen.

Vader & dochter

Speelt dochter Nina (2,5 jaar) in de speeltuin van het Pieter Postplein, prikt Michael Doove er een rondje omheen.
Volledig scherm
Speelt dochter Nina (2,5 jaar) in de speeltuin van het Pieter Postplein, prikt Michael Doove er een rondje omheen. © Jan van Eijndhoven

Het aangename met het nuttige combineren. Als Michael Doove zijn puppy uitlaat, gaan de grijper en vuilniszak soms mee. Speelt dochter Nina (2,5 jaar) in de speeltuin van het Pieter Postplein, prikt Doove er een rondje omheen. De lege zakjes wiet, achteloos weggegooide blikjes verdwijnen in de vuilniszak. 

De 31-jarige speelde al een paar maanden met het idee om te gaan rapen en voegde een paar weken terug de daad bij het woord. ,,Het is hartstikke leuk om te doen, zelfs al is het dweilen met de kraan open.” 

Doove denkt dat ‘ie met zijn grijpertje niet echt het verschil maakt. ,,Snel na het opruimen ligt er alweer afval.” Anderzijds: de gemeente beweert dat als iedere inwoner één keer per week 10 minuten opruimt de straten van de stad netjes blijven.

‘Mentaliteitsprobleem’

Carin van Voorst (links) en Ans Bruurs houden met tien andere wijkbewoners Heikant/Quirijnstok schoon én ze geven voorlichting over afval opruimen bij acht basisscholen in Noord.
Volledig scherm
Carin van Voorst (links) en Ans Bruurs houden met tien andere wijkbewoners Heikant/Quirijnstok schoon én ze geven voorlichting over afval opruimen bij acht basisscholen in Noord. © Jan van Eijndhoven

Wat er allemaal gebeurt in Tilburg-Noord? Heeft u even? Carin van Voorst en Ans Bruurs maken deel uit van twee werkgroepen. Met tien andere wijkbewoners houden ze Heikant/Quirijnstok schoon én ze geven voorlichting over afval opruimen bij acht basisscholen in Noord. 

,,Het begint met de jeugd, het is een mentaliteitsprobleem”, vertelt Van Voorst. En lees dat niet als een klacht: sinds vier jaar helpen de jongeren van Buurtsport en R-Newt jaarlijks mee met schoonmaken. ,,En dat doen ze dolenthousiast”, aldus Van Voorst. 

In 2016 riep ze voor NLdoet een zwerfvuilactie in het leven. Daaruit ontstonden de verschillende initiatieven. Sinds kort heeft ook Stokhasselt een eigen team. ,,Al is het soms dweilen met de kraan open, we doen ons best.”

Mopperen & voldoening

Goed, heel vrolijkmakend is het afvalrapen niet. Paula Mommersteeg begon een paar jaar geleden uit irritatie te rapen, vanwege de troep in haar buurt. Tijdens het rapen moppert ze op de mensen die hun afval achteloos op de grond laten vallen. Waarom de 43-jarige het toch doet? Omwille van ‘dat kleine beetje voldoening.’ 

Paula Mommersteeg en dochter Roos ruimen afval in de Reeshof. ,, En als je met de buurt of een paar straatbewoners aan de slag wil, komen ze een aanhanger brengen en ophalen.”
Volledig scherm
Paula Mommersteeg en dochter Roos ruimen afval in de Reeshof. ,, En als je met de buurt of een paar straatbewoners aan de slag wil, komen ze een aanhanger brengen en ophalen.” © Jan van Eijndhoven

,,Het is zowel belonend als deprimerend en je eindigt altijd op 100 meter van je huis met twee volle gele zakken en hondenstront onder je schoen.” Ze vindt de service van de gemeente ‘helemaal fantastisch’. Op aanvraag kreeg ze een grijper, vuilniszakken en een cirkel om de zakken open te houden. 

,,Als de zakken vol zitten, worden ze opgehaald. En als je met de buurt of een paar straatbewoners aan de slag wil, komen ze een aanhanger brengen en ophalen.” Ze ziet meer mensen grijpen, bij de Reeshofdijk bijvoorbeeld. ,,Dat was altijd een doorn in het oog, maar het is daar nu veel schoner.”

Kroonluchter van plastic

Rolph Adriaansen op de speciale fiets. Hij wil van duizenden vermalen flesjes ook nog een kroonluchter maken voor de LocHal.
Volledig scherm
Rolph Adriaansen op de speciale fiets. Hij wil van duizenden vermalen flesjes ook nog een kroonluchter maken voor de LocHal. © Jan van Eijndhoven

En hop: een pet-flesje gaat in de koker van de speciale fiets, wordt aan gruzelementen gemalen. Zo werden er sinds mei dit jaar al 31.000 flesjes gerecycled. Van het gruis worden hanglampen gemaakt. Rolph Adriaansen wil van duizenden vermalen flesjes ook nog een kroonluchter maken voor de LocHal. 

,,Ik ben slechts de organisator, de echte vrijwilligers zijn de Jan-Willemen en Magrieten van de stad die de flesjes oprapen. Soms komen ze hier met 600 flesjes aanzetten.” Hier is aan het Besterdplein, waar tientallen zakken vol flesjes liggen. Zo’n 75 buurtbewoners zetten zich voor het recyclen in. 

Het kan ook niet zonder de Plus om de hoek, vertelt Adriaansen. Daar krijgen de mensen vijf cent korting voor ieder ingeleverd flesje. ,,Waarom op de gemeente wachten als je zelf het goede voorbeeld kan geven?”

Pijnlijk en mooi

Joshua (7 jaar) en zijn zusje Thirza (5) ruimen op in de Spaarnwoudelaan.
Volledig scherm
Joshua (7 jaar) en zijn zusje Thirza (5) ruimen op in de Spaarnwoudelaan. © Ronald Westerbeek

Pijnlijk hoe er na een uurtje afval opruimen al een vuilniszak vol zit met zooi, mooi hoeveel plezier Joshua (7 jaar) en zijn zusje Thirza (5) er in hebben. ,,Ze vonden het fantastisch”, zegt pa Ronald Westerbeek. Een week geleden trokken ze er voor het eerst op uit omdat hun straat, de Spaarnwoudelaan (Reeshof), zo vervuild was.

Afgelopen woensdagavond konden ze weer een vuilniszak vullen. ,,Eigenlijk onvoorstelbaar, we hadden een week eerder opgeruimd en dan ligt de straat na zo’n korte tijd weer vol met troep. Echt erg. We liggen op de route naar school, dan tref je veel snoepwikkels en lege blikjes aan.” 

De foto bij dit verhaal werd eerder gepost op de FB-pagina ‘Heel Tilburg in 1 groep’, kreeg daar 2000 likes en veel reacties. ,,Ook de tip dat ze bij het wijkcentrum gratis schoonmaakpakketten op konden halen.” Daar zaten hesjes, vuilniszakken, handschoenen en grijpstokken in. Nu maken de twee daarmee schoon. ,,Dat vinden ze natuurlijk helemaal geweldig.”

Gymnastiek

Angela Vrolijk (midden) in Wilhelminapark met Peter Smulders en Femke Meesters. Peter ruimt al 15 jaar op in het park.
Volledig scherm
Angela Vrolijk (midden) in Wilhelminapark met Peter Smulders en Femke Meesters. Peter ruimt al 15 jaar op in het park. © Jan van Eijndhoven

,,Ik doe maar net alsof het gymnastiek is”, lacht Angela Vrolijk. ,,Bukken, rapen, bukken rapen. En dan die zak meetillen. Goede fitness op de zondagochtend.” Vrolijk woont sinds 1999 in de buurt van het Wilhelminapark, zag het park de laatste jaren viezer worden. Als nieuweling sloot ze zich bij een groep - van een man of vijf - aan die wekelijks door het park wandelt om afval te rapen.

In de eerste instantie gebruikte ze handschoentjes, sinds kort heeft ze een gratis grijper. Wat ze vooral raapt? Blikjes, de halve liters bier van de Aldi. Er liggen ook aardig wat kokers van joints en wietzakjes. ,,Het is een supermooi park, het verdient gewoon beter.” 

En nee, ze wordt er niet moedeloos van. ,,Als er weer een zak vol is, word ik daar vrolijk van. Fijn als het park er netjes uitziet.”

Naschrift

De gemeente verstrekt gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Interesse? Stuur een mail met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer naar info@groenxtra.nl of bel 013 464 17 00.

Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Stuur een mail naar schonestad@tilburg.nl of bel 013 542 90 77.