Volledig scherm
Dit reuzenrad staat in 2019 op de kermis in Tilburg, eerder stond het op Intents in Oisterwijk. © Lamberink

Gratis circus, reuzenrad, LunaLunaLuna, gigantische duikboot en zandstrandjes: dit wordt de 453ste Tilburgse kermis

Di 11 juni: Viermaal daags een gratis circusvoorstelling in de buitenlucht, eindelijk weer een reuzenrad, het theaterkermis LunaLunaLuna, een gigantische opblaasduikboot, zandstrandjes en de terugkeer van de Kermis Run. Dat zijn een paar van de hoogtepuntjes van de aankomende 453ste kermis van Tilburg. 

,,Een voorstelling van een haf uur, hoge tribunes waar 300 mensen op kunnen zitten en veel acrobatiek en humor”, zo omschrijft Kevin van Geet de nieuwste aanwinst van de Tilburgse kermis, die 19 juli begint en tien dagen duurt. 

Op de Burgemeester Brokxlaan is er vier keer per dag een gratis circusvoorstelling in de openlucht bij te wonen. Bezoekers kunnen gewoon in en uit lopen. Van Geet is ook de man achter het Tilburgse wintercircus. ,,Het worden mooie voorstellingen.”

Het is circus één van de nieuwe kermis-elementen, zo bleek dinsdagavond tijdens de ‘kick off’ van de kermis. Qua routes en indeling verandert de 453ste amper, maar de kermis is wel veel meer gevuld dan vorig jaar. 

Twee tegenvallers

Volledig scherm
The Big Hug, dit jaar op LunaLunaLuna te vinden © LunaLunaLuna

Vorig jaar waren er dan ook twee flinke tegenvallers: het reuzenrad ontbrak én theaterkermis LunaLunaLuna werd afgelast. Er zou eigenlijk wel een rad komen, maar reuzenrad ‘The View’ werd in de aanloop naar de kermis verkocht en kwam in Parijs te staan. Om te voorkomen dat de kermis het dit jaar weer zonder een reuzenrad moet stellen, heeft de gemeente 37.000 euro ‘compensatiegeld’ betaald. Op die manier is de gemeente verzekerd van reuzenrad ‘Skyclub’

Ook theaterkermis LunaLunaLuna ging op het laatste moment niet door.  De kunstzinnige kermis met attracties gemaakt door theatermakers voldeed vorig jaar niet aan de landelijke keuringseisen. Op het laatste moment werd de organisatie daar op geattendeerd, waarna het evenement werd afgeblazen. Dit jaar moet de kermis er wel in al zijn pracht staan

Blikvangers

De twee krijgen gezelschap van een aantal andere blikvangers. De Bonheur Horeca Groep plaatste vorig jaar een grote, opblaasbare kapel op de Spoorlaan, dit jaar is het een gigantische duikboot. Die ligt dichtbij een ander nieuwigheidje: de Beach Club van de kermis. Tegenover de ABN AMRO komt een zandstrand te liggen van 300 vierkante meter met verschillende barretjes. Ook de Piushaven wordt aangekleed als een ‘lazy beach’ en zo meer bij de kermis getrokken. 

De Kermis Run, vorig jaar voor het eerst, keert weer terug. Zo'n 650 deelnemers liepen en renden langs en door attracties en bekende Tilburgse locaties als Poppodium 013 en EVE. De badeendenrace is eveneens terug: de eendjes zijn te koop bij de 21 Albert Heijn-vestigingen in Tilburg en omgeving. De opbrengst gaat naar het Ronald McDonald Huis. 

Volledig scherm
De duikboot werd op dinsdagavond al bij Auberge du Bonheur uitgeprobeerd. © Bas Vermeer