Volledig scherm
Dans op bestelling op het Piusplein, doe je mee? © Jostijn Ligtvoet Fotografie

Hartje Tilburg één grote speeltuin: Kaapstad smaakt naar meer

TILBURG - Verwondering, humor, spelen, meedoen. Kaapstad smaakt naar meer. ,,De derde editie moet dit evenement met een topwerk definitief in Tilburg verankeren.”

Het drong zich niet op, maar je kon er ook niet omheen: de binnenstad van Tilburg was afgelopen weekend - gekaapt door kunstenaars - één grote speeltuin

De kleurige zandbak op het Pieter Vreedeplein was drie dagen Kaapstad lang gevuld met spelende kinderen, ouders op bankjes langs de kant. Op de Heuvel stonden mensen in de rij voor de kans om koning Willem II te zoenen, of - voor de kleineren - liefkozend te aaien. ,,Die kans krijg je nooit meer”, zei  Marie-Louise van Gils die zaterdag al om 7.30 de trap besteeg. 

Drugsvaten mee versjouwen

Je kon je verwonderen. Over de dame die op de hoek Spoorlaan-Heuvelring op de ‘de duikplank’ staat, klaar om af te zetten. Of over de afvalberg van een drugslab bij het terras van Meesters. Tilburgers bleken graag bereid de gifvaten een stukje mee te verplaatsen. In ruil kregen ze een ‘xtc-pil’, plus de uitnodiging voor het volgende stuk van het Zuidelijk Toneel: de Achterkant van... over de drugscriminaliteit in Brabant. 

En je kon meedoen: dansen op uitnodiging op de Heuvel. Je eenmansdemonstratie met uitsluitend positieve boodschap. Vanavond pannekoeken eten? JA, JA, JA! Of een ‘slow tweet’ de wereld insturen, letter-voor-letter en woord voor woord in lood gezet: tegenhanger voor al die snelle, ongenuanceerde, anonieme boodschappen op het digitale platform. ‘Dit zou Trump moeten doen!‘, maar ook: ‘Tilburg verbroedert vandaag'.  

Nut van kunst gemeten 

En dan werd - midden in de Heuvelstraat - ook de zin van dit alles nog netjes geregistreerd bij de Nutmeting.  ‘Was uw laatste aankoop nuttig?’ zo peilde Boy Jonkergouw op zaterdag. Zondag stelde hij dezelfde vraag over het laatst bezochte kunstwerk. Met glansrijke winst voor de dag des heren toen - wetenschappelijk vastgesteld - aanzienlijk meer mensen het poortje ‘nuttig’ passeerden. 

Dat deden ook Jolanda Hendriks en Jac Schalk. Hun slow-tweet zojuist had hen ‘opgelucht’en werd dus nuttig bevonden: ‘we missen Kaapstad in het Dwaalgebied’. ,,Want dit is een superleuk evenement", zei zij, ondernemer in dat deel van de binnenstad. ,,Mensen die normaal alleen voor consumptie komen, worden uitgenodigd anders naar zichzelf, de stad en het leven te kijken en niet alleen maar te rennen.”

Volgend jaar een topwerk 

Die roep klonk alom tegen het einde van de tweede editie: mag Kaapstad alsjeblief nog meer, beter, groter? ,,Een geweldig compliment. Het is genieten van de positiviteit vandaag, je ziet vandaag dat mensen weer leren spelen", zei Tilburg Cowboy en programmeur Sander van Bussel.  ,,Het dwaalgebied erbij? Graag, maar dat betekent wel: meer kunst, anders wordt het een slap soepje.”

,,We missen nog een topwerk", sprak Stefan van Aarle, voorzitter van de in het  OFB verenigde binnenstadondernemers, hoofdsponsor van het evenement. ,,Iets waar iedereen uit het land voor naar Tilburg wil komen. We hebben daar al wel ideeën over. We zijn ook bezig met voorstellingen in gebouwen en we praten met culturele fondsen over meer financiële armslag. De derde editie moet Kaapstad definitief in Tilburg verankeren.”

 1. Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven na uren weer open
  Video

  Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven na uren weer open

  OIRSCHOT - Op de A58 bij Oirschot is woensdagmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met 70 inzittenden. Het gaat om 54 Belgische kinderen van 6 tot 12 jaar, 15 begeleiders en hun chauffeur. Bij het ongeluk waren ook vier personenauto's betrokken. Een inzittende van één van de vier zat bekneld en is door de brandweer bevrijd. De weg was urenlang dicht. Pas rond 21.00 uur ging de vluchtstrook open voor verkeer, nog eens anderhalf uur later de rest van de weg.
 2. Muziekpodium Paradox af en toe ook een Stand-up Comedy Café

  Muziekpodi­um Paradox af en toe ook een Stand-up Comedy Café

  TILBURG - Paradox heeft een goede naam als muziekpodium, stand-up comedian Raymon Hofkens wil de zaal nu ook gaan gebruiken als podium voor comedyshows. ,,Paradox is een intieme zaal, publiek kun je bijna aanraken, ook mensen achter in de zaal.” Hij vergelijkt de sfeer bij Paradox met die van comedycafé Toomler in Amsterdam. Vorig jaar organiseerde hij bij Paradox al een besloten comedy-avond in opdracht van een studentenvereniging