Volledig scherm
Koolmezen hebben de eikenprocessierupsen ontdekt als delicatesse. © Thinkstock

Heel Hilvarenbeek wil een vogelkastje tegen processierups, ‘We zijn overweldigd’

HILVARENBEEK - De actie van de Vereniging Natuur & Milieu Hilvarenbeek (VNMH) om vogelkastjes uit te delen in de strijd tegen de processierups, is een daverend succes. De vereniging had zo'n 200 aanvragen verwacht, maar dinsdag stond de teller al op 772. ,,We zijn overweldigd door de belangstelling”, zegt Pieter Denissen van de VNMH-werkgroep NatuurAvontuur. 

Op verschillende plekken in de gemeente Hilvarenbeek zorgde de eikenprocessierups het afgelopen jaar weer voor veel overlast. De VNMH kwam daarom met een idee om de rups op een natuurlijke manier te bestrijden. Door vogelkastjes op te hangen, hoopt de vereniging meer koolmezen en pimpelmezen te trekken. Een mezenjong eet namelijk vele tientallen rupsen per dag. 

Brede strategie tegen de rups

Volledig scherm
Pieter Denissen (links), Kim van Korven en Martin van Mol kregen in 2017 de Natuurprijs van de VNMH voor een project om de jeugd naar buiten te krijgen. © VNMH

Het materiaal voor kastjes wordt zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur uitgedeeld in Baarschot. De kastjes hoeven dan alleen nog in elkaar gezet en opgehangen te worden. ,,Het wordt zaterdag hard werken voor ons”, zegt Denissen tevreden. ,,De aanvragen komen van buurtverenigingen, voetbalclubs en scholen. De grote belangstelling laat wel zien dat mensen echt veel last hebben gehad van de rupsen.” Hij denkt dat de actie ook veel mensen aanspreekt omdat het deel uitmaakt van een bredere strategie.

Na het uitdelen van de vogelkastjes wil de VNMH ook zaden uitdelen voor bloemen en planten waar natuurlijke vijanden van de rups op af komen, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Denissen: ,,De derde stap volgt in het najaar van volgend jaar. Dan willen we materiaal voor vleermuiskastjes uitdelen. De vleermuis eet namelijk de mot die de eitjes van de rups legt.”

Resultaat pas over jaar

Volgens Denissen zullen de resultaten van de actie komend jaar nog niet heel duidelijk zichtbaar zijn. ,,De mezen gaan zich in december al oriënteren op nestkastjes. En 800 kastjes betekent nog niet dat er meteen 800 koolmezen zijn.” 

Het jaar daarop hoopt Denissen wel een duidelijk effect te zien van de actie van de VNMH, die gesteund wordt door de gemeente Hilvarenbeek. Die gaf houtbedrijf Van Dal opdracht om de plankjes voor de vogelkastjes te leveren en op maar te zagen. In ruil voor de vogelkastjes vraagt de VNMH alleen om foto's in te sturen van de opgehangen nestkastjes.