Heemkring De Kleine Meijerij raakt het onderkomen aan de Spoorlaan kwijt
Volledig scherm
Heemkring De Kleine Meijerij raakt het onderkomen aan de Spoorlaan kwijt © Piet Jacobs

Heemkring De Kleine Meijerij moet in Oisterwijk afscheid nemen van onderkomen aan de Spoorlaan

OISTERWIJK - Heemkring De Kleine Meijerij moet op zoek naar een nieuw onderkomen. De huur van het pand aan de Spoorlaan is per 1 juli 2021 opgezegd door de Sint Petrus Stichting.

Volgens heemkringvoorzitter Anton van Dorp wil de SPS het gebouw verkopen en met de opbrengst sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven in Oisterwijk ondersteunen. 

De SPS was tot 2001 de uitgever van weekblad Nieuwsklok (voorheen 't Kerkklokje). Medewerkers van het blad waren ook lange tijd aan de Spoorlaan gevestigd. 

Volgens Janus de Vries, oud-hoofdredacteur van Nieuwsklok en ruim een halve eeuw bestuurder van SPS, blijft de stichting ook na verkoop van het pand initiatieven ondersteunen. Hij geeft als voorbeeld de Matthaüs Passion in de Petruskerk.

,,Wij verliezen een voor onze vereniging waardevol centrum", laat Van Dorp weten. ,,We waren vanaf 2007 gevestigd aan de Spoorlaan. Hier zijn we een begrip geworden in de Oisterwijkse erfgoedwereld en omgeving. We moeten ons nu gaan oriënteren op nieuwe huisvesting in het werkgebied van onze heemkundekring. Dat zal best een klus worden.”

Bewaar- en werkplaats

Naast een bewaarplaats van boeken, tijdschriften en voorwerpen met heemkundige waarde, is het centrum ook een werkplaats voor heemkundige vrijwilligers, zoals auteurs van artikelen voor het kwartaalblad van de kring en boeken voor de Oisterwijkse Historische Reeks.

Behalve in de kern Oisterwijk is de Kleine Meijerij actief in Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel en Udenhout.