Volledig scherm

Huurprijzen stijgen niet heel hard, maar verschillen tussen Brabantse steden zijn groot

De huurmarkt in Nederland lijkt verder af te koelen. Al zijn de verschillen tussen de Brabantse steden Eindhoven, Breda en Tilburg groot. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. 

In heel 2019 bleven de prijsstijgingen in de vrije sector landelijk gezien onder de vijf procent. Aan de turbulente toenames – tijdens het hoogtepunt 2017 gemiddeld wel tien procent per kwartaal – is daarmee een einde gekomen.

Nieuwe huurders in de vrije sector betaalden eind vorig jaar gemiddeld 16,77 euro per vierkante meter. Dat is bijna vijf procent meer dan in het laatste kwartaal van 2018. Op regionaal niveau zijn nog wel flinke verschillen zichtbaar. Zo zijn de huurprijzen in heel Brabant met 5,6 procent gestegen. In Breda met 7,9 procent en in Tilburg met 7,5 procent. In Eindhoven daarentegen was er 'maar’ een stijging van 0,7 procent. 

In Eindhoven zijn ook in de wijken slechts kleine veranderingen in huurprijs gemeten. In Centrum (-0,9%), Stratum (-2,1%), Strijp (-1,7%) en Tongelre (-0,9%) namen de prijzen licht af. Alleen in Gestel stegen de prijzen relatief hard: een huurwoning in de vrije sector werd voor nieuwe huurders 7,4 procent duurder (€ 14,33 per vierkante meter per maand). In Stratum en Centrum zijn woningen echter wel duurder: daar betaalden nieuwe huurders respectievelijk € 15,85 en € 16,74. 

Niet buitensporig

Pararius concludeert in het bijbehorende persbericht dat de prijsstijgingen ‘niet buitensporig hoog’ zijn. In vergelijking met de bijvoorbeeld de koopmarkt groeit de vrije huursector minder hard. In het laatste kwartaal van 2019 stegen de prijzen van koopwoningen in Nederland met acht procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot zijn de problemen in de vrije sector huurmarkt nog niet opgelost. De Groot: ‘De vraag naar woningen wordt niet minder en het aanbod neemt niet snel genoeg toe’.