De Zelkova in een private tuin is geliefd omdat-ie privacy biedt en hittestress tegengaat.
Volledig scherm
De Zelkova in een private tuin is geliefd omdat-ie privacy biedt en hittestress tegengaat. © Helga Smith

Japanse schijniep in hartje Tilburg mogelijk alsnog behouden

TILBURG - Een bijzondere boom in de binnenstad van Tilburg wordt mogelijk alsnog behouden. Elf omwonenden maakten bezwaar tegen de kap-aanvraag van Wonen Breburg voor de geliefde ‘Japanse schijniep'. 

De kwestie werd maandag tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad aan de orde gesteld door burgerraadslid Hans Rube (PvdA). Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) bevestigde dat de gemeente al een kapvergunning aan Wonen Breburg heeft verleend. ,,Maar na een hoorzitting moet de aanvrager eerst met een onderbouwend onderzoek komen.”

Het gaat om een zeker voor de binnenstad unieke boom: een Zelkova, ofwel een Japanse schijniep. De boom staat in een private tuin van een huurwoning in een woonblok tussen de Langestraat en de Antoniusstraat. Elf omwonenden tekenden bezwaar aan tegen de kapvergunning. ,,De boom biedt voor het hele blok niet alleen veel privacy, maar is ook onmisbaar om hittestress tegen te gaan", zegt Has Swinkels namens een aantal omwonenden. 

Onnozel schuurtje

Wonen Breburg voerde aan dat de boom schade zou toebrengen aan een schuur in dezelfde tuin. Verplaatsen van de schuur zou volgens de woninbouwvereniging aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Volgens Swinkels gaat het feitelijk om een ‘onnozel schuurtje’ dat simpel te verplaatsen is. Wethouder Jacobs stelt dat het nadere onderzoek moet uitwijzen of het vellen van de boom opweegt tegen het belang van het bouwwerk. ,,Als dat onvoldoende wordt onderbouwd, kan de vergunning worden ingetrokken.”