Jens van Dongen schuift al 36 jaar het nieuws door de bus: ‘Eruit om de krant te bezorgen, dat houdt me fit’
KAATSHEUVEL - Meer dan ooit zijn krantenbezorgers goud waard. Ook het Brabants Dagblad zit te springen om mensen die voor dag en dauw het nieuws verspreiden. Op pad in Kaatsheuvel met routinier Jens van Dongen (57): ‘Ik doe het om fit te blijven.’
Hoe komt de krant aan nieuwe bezorgers? Jens van Dongen, die al 36 jaar het nieuws door de brievenbus bij abonnees naar binnen schuift, heeft wel een idee.
,,De overheid moet iets aan dit probleem doen. Als je nu een krantenwijkje neemt, loop je al snel het risico dat de zorg- of huurtoeslag in gevaar komt. Zorg ervoor dat je die paar honderd euro kunt verdienen zonder dat de Belastingdienst moeilijk gaat doen. Uiteindelijk komt dat geld dan ook weer in de economie terecht.”
Te veel gaten
De nood is hoog, weet Van Dongen als geen ander. ,,Ik had me als depothouder voorgenomen geen wijk meer te gaan draaien. Maar er vallen te veel gaten. Dus ben ik zelf ook maar weer op de fiets gestapt.”
Dat doet hij om half zes ’s ochtends aan het begin van de Hoofdstraat in Kaatsheuvel. Maar de ‘werknacht’ is dan al zo'n drieënhalf uur oud. Ruim voor tweeën stapt hij uit zijn bed in Sprang-Capelle om naar het ‘superdepot’ in Dongen te rijden.
In het holst van elke nacht komen daar zo’n vijftien ‘ritrijders’ bijeen om aan de hand van 'looplijsten’ de pakketten voor de bezorgers samen te stellen. Dat leger aan jeugdigen en gepensioneerden is in de loop der jaren echter behoorlijk uitgedund.
Elke week een uitdaging
In plaatsen als Kaatsheuvel, Oisterwijk, Waalwijk en Tilburg is het elke week weer een uitdaging om de krant op tijd op de deurmat te hebben liggen. Lukt dat niet, dan melden zich verbolgen abonnees bij de klantenservice, maar niet zelden ook bij redacteuren van de krant.
Routiniers als Van Dongen moeten dus bijspringen. ,,Je hebt er tussen die zo de helft van hun inkomen verdienen. Een bijbaantje is het dan allang niet meer.”
Voor het geld hoeft Van Dongen, die zelden tot nooit als bezorger zijn deadline overschrijdt, het niet te doen. Hij verkocht zijn koeien tijdens de mond- en klauwzeercrisis en had daarna in zijn dorp nog een woonwinkeltje. De schaapjes heeft hij wel op het droge.
‘Ritme bevalt prima’
,,Ik blijf de krant bezorgen om fit te blijven. Het ritme bevalt me ook prima. En ik ben niet opgevoed om thuis te blijven. Op m'n achtste werkte ik al mee op de boerderij. Geldt voor al mijn drie broers. Die kan ik gerust om vijf uur in de ochtend bellen. Dan zijn ze er allemaal al uit.”
Ik ben niet opgevoed om thuis te blijven
Van Dongen heeft zelf geen kinderen, maar hij heeft wel een beeld van de opvoeding anno 2022: ,,Van veel ouders mogen hun kinderen niet in het donker over straat. Dan geven ze liever een paar tientjes extra zakgeld. Toch lijkt het mij beter als ze daar zelf wat voor moeten doen.”
Krieken van de dag
De verdiensten van een krantenwijk zijn behoorlijk, meent Van Dongen. Met name de traditionele ronde langs de deuren aan het eind van het jaar loont. Dan blijkt ook dat heel veel krantenlezers respect hebben voor de mensen die bij het krieken van de dag het nieuws komen brengen.
De moeder van Jens van Dongen woont nu in een zorgcentrum, maar tot voor een paar hielp ze nog mee met het ‘aftellen’ van de kranten. Van Dongen maakt nu zelf zijn stapeltjes. Die van het Brabants Dagblad - zowel De Langstraat als Tilburg Plus - is verreweg het hoogst. Maar er liggen meer titels in de krat op zijn Postcodeloterij-fiets. Het gaat van het Reformatorisch Dagblad via het AD tot aan NRC Next.
Niet in één auto
Vroeger mochten De Telegraaf en het Brabants Dagblad per se niet in één auto naast elkaar liggen, weet van Dongen nog goed. Die luxe kunnen de dagbladuitgevers zich allang niet meer veroorloven.
Na zijn ronde heeft Jens van Dongen beide kranten ook op zijn ontbijttafel liggen. Want de krant lezen, dat doet hij uiteraard ook.
‘De mensen zijn gewoon niet te vinden’
Job Muller is directeur distributie bij DPG Media, het krantenbedrijf waartoe ook het Brabants Dagblad behoort. Volgens Muller lukt het in het overgrote deel van de gebieden nog altijd om de krant op tijd in de bus te krijgen.
,,Maar er zijn ook gebieden waar het probleem erg hardnekkig is. De reden is dat we achthonderd bezorgers tekort komen. De economie draait op volle toeren, maar daar plukken we bij de bezorging van onze kranten wrange vruchten van. De arbeidsmarkt is totaal overspannen. Winkels, horeca en retail hebben dezelfde problemen als wij. De mensen zijn gewoon niet te vinden. Geldt ook voor het bezorgen van post, pakketten en folders.”
Bij zo’n tien tot twaalf procent van onze abonnees lukt het helaas niet op tijd
Het streven is om op doordeweekse dagen de krant vóór zeven uur door de brievenbus te duwen en op zaterdag vóór acht uur. Dat lukt voor het overgrote deel dus wel. ,,Sterker nog. Heel veel mensen krijgen de krant vroeger dan ooit omdat bezorgers extra wijken lopen en dus heel vroeg beginnen. Maar bij zo’n tien tot twaalf procent van onze abonnees lukt het helaas niet op tijd.”
Dubbele wijken lopen kost immers ook dubbel zoveel tijd. ,,Daardoor kan het tot wel negen uur duren voordat de krant in de bus valt. Wij vragen abonnees dan ook om tot dat tijdstip te wachten met bellen naar onze Klantenservice.”
Muller denkt niet dat het tekort te maken heeft met de betaling. ,,We kijken hierbij natuurlijk ook goed wat onze concurrenten doen, maar het aanbod voor dit soort werk is enorm. Dus mensen kunnen ook iets gaan doen waar ze minder vroeg voor hoeven op te staan. Ik denk alleen niet dat iedereen weet dat je er lekker mee kunt verdienen als je meerdere wijken aan elkaar koppelt, zeker op zaterdag.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Tilburgse romanticus Jules trok op de fiets naar Iran: ‘Hoe verder je komt, hoe vriendelijker de mens’
TILBURG - Op zijn fiets Eddie trok Tilburger Jules Kersten naar Iran. Met blaren op zijn bilnaad de bergen door, een odyssee die hem over de grimmige Bosnische grens voerde, door het mythische Ithaca en naar de Iraanse woestijn die hem bijna fataal werd. Omzwervingen langs nieuwe vriendschappen en meisjesharten. ,,Je geeft je over aan wat er op je pad komt.” -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Het gemeentehuis in Haaren gaat plaatsmaken voor nieuwbouw met woningen én een gemeenschapshuis
HAAREN - De sloop van het voormalige Haarense gemeentehuis, op dezelfde plek nieuwbouw met woningen én een nieuw gemeenschapshuis. Die mogelijkheden gaat de gemeente Oisterwijk verder onderzoeken. -
Tilburger (26) opgepakt voor wapen- en drugsbezit
TILBURG - Een 26-jarige Tilburger is vrijdag aangehouden nadat er wapens en drugs zijn gevonden in zijn woning aan de Koestraat in Tilburg.
-
‘Ein-de-lijk’ een vegan festival in Tilburg
TILBURG - En dan strijkt er ‘ein-de-lijk’ een vegan festival in Tilburg neer. ,,We zijn er heel enthousiast over”, zegt Alexandra van Rijen, een van de deelnemers. Ze maakte in Tilburg furore met haar veganrestaurant De Groene Chef. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Raad Tilburg wil opkoopbescherming voor woningen overal binnen bebouwde kom
TILBURG - De opkoopbescherming die de gemeente Tilburg na de zomer wil invoeren voor koopwoningen in delen van de stad, moet gaan gelden voor de volledige bebouwde kom. Dat wil althans de gemeenteraad. Het college gaat onderzoeken of dit juridisch haalbaar is.