Volledig scherm
De door de brand verwoeste bussen uit de remise van Arriva worden afgevoerd. © Jack Brekelmans / Persburo-BMS

Justitie eist in hoger beroep 3,5 jaar cel voor busbranden in Tilburg

TILBURG/DEN BOSCH - Voor een reeks brandstichtingen bij busbedrijf Arriva in Tilburg heeft justitie dinsdag in hoger beroep 3,5 jaar cel (waarvan een half jaar voorwaardelijk) geëist tegen Berry van D. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot 3 jaar cel. De 30-jarige Tilburger ging daartegen in beroep omdat hij naar eigen zeggen niets met de branden te maken heeft.

Naast de eis van 3,5 jaar cel wil justitie dat hij onder toezicht komt te staan, met daarbij een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij opgenomen worden in een zorginstelling en een drugs- en alcoholverbod krijgen. 

Justitie verdenkt de oud-chauffeur van Arriva van meerdere brandstichtingen in 2017, waarbij naar schatting voor 1,5 miljoen euro aan schade werd aangericht. Op 16 september gingen bij de busremise aan de Fatimastraat drie bussen in vlammen op en raakten er drie zwaar beschadigd. Een kleine twee weken later werd brand gesticht in een kantoortje van de remise.  

In november werd er een bus gestolen uit de remise. Deze werd later brandend aangetroffen aan de de Leijweg, achter het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. 

Afluisteren

De rechtbank van Breda concludeerde in augustus 2018 jaar op basis van onder meer telefoonmastgegevens en camerabeelden dat Berry van D. de dader moet zijn geweest. Zelf ontkent hij nog steeds. De advocaat van Van D. pleit voor vrijspraak. Volgens hem ontbreekt overtuigend bewijs en heeft de politie buitenproportionele middelen ingezet door de vader en tante van Van D. af te luisteren. Hij wil dat dit bewijs wordt uitgesloten.