Kinderen na busongeluk opgevangen door omwonende en begeleiders: ‘Ik wilde ze zo snel mogelijk een veilige plek bieden’

video + updateOIRSCHOT - De 54 Belgische kinderen en 15 begeleiders die woensdagmiddag betrokken waren bij het ongeluk op de A58 zijn weer thuis. Rond 20.30 uur kwamen ze met een vervangende bus aan in hun woonplaats Borgloon in België. Zij en hun begeleiders zijn allemaal ongedeerd, al vloeiden er wel wat tranen. 

Na het ongeluk zijn de kindertassen uit de bus gehaald.
Volledig scherm
Na het ongeluk zijn de kindertassen uit de bus gehaald. © Toby de Kort

Direct na de aanrijding werden ze opgevangen bij een boerderij in de buurt. De eigenaar daarvan, Chris de Vaan, heeft ze in kleine groepjes met zijn auto opgehaald. Met de kinderen gaat het, op een traantje na, goed, zegt een van hun begeleiders. 

,,Ik zat in de tuin en hoorde een harde klap‘’, beschrijft De Vaan. ,,Toen ik opkeek zag ik een bus en al snel zag ik dat er allemaal kinderen rondliepen. Toen ben ik meteen in de auto gesprongen.‘’ 

De boerderij ligt op zo'n honderd meter van de plaats van het ongeluk. ,,Ik wilde ze een veilige plek bieden, bij mij thuis‘’, zegt De Vaan. Die hulp namen de begeleiders van de kinderen maar al te graag aan. In kleine groepjes heeft De Vaan ze naar zijn boerderij gebracht. Toen ze er allemaal waren heeft hij tot slot ook alle schooltassen naar ze toe gereden.